Serkan
New member
Wanna: İngilizce Konuşma Dilinde Bir Fenomen
Selam arkadaşlar,
Bugün, İngilizce konuşma dilinin en popüler ve en çok merak edilen ifadelerinden biri olan "wanna"yı masaya yatırıyoruz. Hem günlük konuşmalarda hem de şarkılarda sıkça karşımıza çıkan bu kelime, aslında "want to" ifadesinin gayri resmi bir kısaltmasıdır. Peki, "wanna"yı nerelerde ve nasıl kullanmalıyız? Gelin, birlikte keşfedelim.
Wanna Nedir?
"Wanna", "want to" ifadesinin gayri resmi bir kısaltmasıdır ve genellikle konuşma dilinde kullanılır. Resmi yazılarda veya iş görüşmelerinde "want to" kullanmak daha doğrudur. Örneğin:
- Resmi: I want to go to the park. (Parkta gitmek istiyorum.)
- Gayri resmi: I wanna go to the park. (Parkta gitmek istiyorum.)
Wanna Nerelerde Kullanılır?
"Wanna"yı aşağıdaki durumlarda kullanabilirsiniz:
1. Günlük Konuşmalar: Arkadaşlarınızla veya yakın çevrenizle yaptığınız konuşmalarda "wanna"yı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Örneğin:
- Do you wanna grab a coffee? (Bir kahve içmek ister misin?)
2. Şarkı Sözleri: Birçok şarkı sözünde "wanna" kullanımı yaygındır. Örneğin:
- I wanna dance with somebody. (Birisiyle dans etmek istiyorum.)
3. Film ve Dizi Replikleri: İngilizce filmler ve dizilerde karakterlerin diyaloglarında "wanna" sıkça yer alır. Örneğin:
- I don't wanna talk about it. (Bunu konuşmak istemiyorum.)
Wanna'nın Alternatifleri
Resmi bir dil kullanmanız gerektiğinde, "wanna" yerine "want to" kullanmalısınız. Ayrıca, daha nazik veya kibar bir ifade için "would like to" tercih edilebilir. Örneğin:
- Resmi: I would like to meet you. (Sizinle tanışmak isterim.)
- Gayri resmi: I wanna meet you. (Sizinle tanışmak isterim.)
Wanna ve Gonna Arasındaki Fark
"Gonna" da "going to" ifadesinin gayri resmi bir kısaltmasıdır ve gelecekteki bir eylemi ifade etmek için kullanılır. Örneğin:
- I'm gonna eat lunch. (Öğle yemeği yiyeceğim.)
"Wanna" ve "gonna" arasındaki fark, "wanna"nın bir isteği ("want to") ifade etmesi, "gonna"nın ise gelecekteki bir eylemi ("going to") ifade etmesidir.
Wanna'nın Yanlış Kullanımı
"Wanna"yı resmi yazılarda, akademik metinlerde veya iş yazışmalarında kullanmak yanlıştır. Bu tür ortamlarda "want to" kullanmalısınız. Örneğin:
- Yanlış: I wanna submit the report by Friday.
- Doğru: I want to submit the report by Friday.
Sonuç
"Wanna", İngilizce konuşma dilinin vazgeçilmez bir parçasıdır ve doğru kullanıldığında dil becerilerinizi geliştirir. Ancak, kullanım yerlerine dikkat etmek önemlidir. Resmi ortamlarda "want to" kullanmaya özen gösterin. Unutmayın, dil öğrenme süreci bir yolculuktur ve her adımda daha da ilerleyeceksiniz.
Sevgilerle,
[Adınız]
Selam arkadaşlar,
Bugün, İngilizce konuşma dilinin en popüler ve en çok merak edilen ifadelerinden biri olan "wanna"yı masaya yatırıyoruz. Hem günlük konuşmalarda hem de şarkılarda sıkça karşımıza çıkan bu kelime, aslında "want to" ifadesinin gayri resmi bir kısaltmasıdır. Peki, "wanna"yı nerelerde ve nasıl kullanmalıyız? Gelin, birlikte keşfedelim.
Wanna Nedir?
"Wanna", "want to" ifadesinin gayri resmi bir kısaltmasıdır ve genellikle konuşma dilinde kullanılır. Resmi yazılarda veya iş görüşmelerinde "want to" kullanmak daha doğrudur. Örneğin:
- Resmi: I want to go to the park. (Parkta gitmek istiyorum.)
- Gayri resmi: I wanna go to the park. (Parkta gitmek istiyorum.)
Wanna Nerelerde Kullanılır?
"Wanna"yı aşağıdaki durumlarda kullanabilirsiniz:
1. Günlük Konuşmalar: Arkadaşlarınızla veya yakın çevrenizle yaptığınız konuşmalarda "wanna"yı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Örneğin:
- Do you wanna grab a coffee? (Bir kahve içmek ister misin?)
2. Şarkı Sözleri: Birçok şarkı sözünde "wanna" kullanımı yaygındır. Örneğin:
- I wanna dance with somebody. (Birisiyle dans etmek istiyorum.)
3. Film ve Dizi Replikleri: İngilizce filmler ve dizilerde karakterlerin diyaloglarında "wanna" sıkça yer alır. Örneğin:
- I don't wanna talk about it. (Bunu konuşmak istemiyorum.)
Wanna'nın Alternatifleri
Resmi bir dil kullanmanız gerektiğinde, "wanna" yerine "want to" kullanmalısınız. Ayrıca, daha nazik veya kibar bir ifade için "would like to" tercih edilebilir. Örneğin:
- Resmi: I would like to meet you. (Sizinle tanışmak isterim.)
- Gayri resmi: I wanna meet you. (Sizinle tanışmak isterim.)
Wanna ve Gonna Arasındaki Fark
"Gonna" da "going to" ifadesinin gayri resmi bir kısaltmasıdır ve gelecekteki bir eylemi ifade etmek için kullanılır. Örneğin:
- I'm gonna eat lunch. (Öğle yemeği yiyeceğim.)
"Wanna" ve "gonna" arasındaki fark, "wanna"nın bir isteği ("want to") ifade etmesi, "gonna"nın ise gelecekteki bir eylemi ("going to") ifade etmesidir.
Wanna'nın Yanlış Kullanımı
"Wanna"yı resmi yazılarda, akademik metinlerde veya iş yazışmalarında kullanmak yanlıştır. Bu tür ortamlarda "want to" kullanmalısınız. Örneğin:
- Yanlış: I wanna submit the report by Friday.
- Doğru: I want to submit the report by Friday.
Sonuç
"Wanna", İngilizce konuşma dilinin vazgeçilmez bir parçasıdır ve doğru kullanıldığında dil becerilerinizi geliştirir. Ancak, kullanım yerlerine dikkat etmek önemlidir. Resmi ortamlarda "want to" kullanmaya özen gösterin. Unutmayın, dil öğrenme süreci bir yolculuktur ve her adımda daha da ilerleyeceksiniz.
Sevgilerle,
[Adınız]