Kıjım ne demek ?

Kerem

New member
Kıjım: Bir Kelime, Bir Efsane, Bir Durum!

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün bir kelimeyle karşınızdayım ki, eğer hiç duymadıysanız, hemen duyduğunuza pişman olacaksınız… Evet, yanlış duymadınız: Kıjım. İlk duyduğunuzda belki biraz garip gelebilir, hatta “Bu ne ya?” diyebilirsiniz. Ama merak etmeyin, çünkü ben buradayım ve sizin için bu gizemli kelimenin peşine düşeceğim. Hadi gelin, “Kıjım” nedir, nerelerde kullanılır, kimler ne kadar haklı veya haksız? Cevapları birlikte keşfedelim!

Kıjım: Bir Kelime, Bir Durum, Bir Tavır

Öncelikle, Kıjım kelimesi, Kürtçede genellikle sinirlenmek, kızmak, huysuzlaşmak anlamında kullanılıyor. Bu kadar basit mi? Tabii ki hayır! Çünkü her kelime, olduğu yerin kültürünü ve insanların o anki ruh halini yansıtır. Kıjım, sadece sinirli bir durumu tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda bir kişiliği de anlatır. Örneğin, bir arkadaşınız “Kıjım oldum” dediğinde, aslında “Sana çok kızdım, ama çok da tatlıyım” demek istiyordur.

Hani şu, “Kıjım oldum ama hâlâ sana gülümsüyorum” durumu var ya, işte Kıjım tam olarak böyle bir şey! Yani sinirlenmekle tatlılık arasında ince bir çizgide duruyor ve insanı güldürüyor. Çünkü insan sinirlenirken de ne kadar komik ve garip olabiliyor, değil mi?

Erkeklerin Kıjım’ı: Strateji ve Çözüm Arayışı

Şimdi, Kıjım’ı erkekler açısından değerlendirecek olursak, burada biraz stratejik düşünme devreye giriyor. Erkekler sinirlenince, genelde bir çözüm arayışına girerler. Mesela, Kıjım oldular, ama bu “Kıjım”ı nasıl sonlandırabiliriz? Hemen bir çözüm üretmeye çalışırlar. Yani, bir erkek için Kıjım olmak, sadece bir duygu değil, aynı zamanda çözüm arama sürecidir. Bu süreç, çözümü bulmaya kadar uzanır ve bazen tam olarak çözüm bulamadıkları noktada daha da kıjım olurlar!

Örnek verelim:

Ali, telefonunu kaybetmiş ve kıjım olmuş. “Nerede bu telefon ya? Ne zaman bulacağım?” diye söylenirken, çözüm arayışına başlar. Bu noktada telefonu bulmasa bile, en azından “Nereye koymuş olabilirim?” diye düşünür. Tabii, telefonu bulana kadar o kıjım hali devam eder, ama sonunda bulduğunda “İşte çözdüm!” diye büyük bir rahatlama yaşar.

Buradaki strateji de şu: Kıjım olmak, bir sorunu çözme yönünde ilham verir. Yani kıjım, adeta erkeklerin stratejik düşünme ve çözüm odaklı yaklaşım yolculuklarının bir başlangıcı olabilir!

Kadınların Kıjım’ı: Empati ve Toplumsal Bağlar

Kadınlar ise Kıjım olunca, biraz daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşır. Tabii, “Kıjım oldum” dediğinde sadece sinirli olmakla kalmaz, duygusal zeka ve toplumsal bağları da devreye sokar. “Sinirlendim ama neden sinirlendim?” sorusunu sorarken, o sinir hali, bazen uzun bir konuşma, bir açıklama ve bolca “Bak, seni seviyorum ama… işte bu yüzden sinirliyim” diyerek kendini ifade etmeye dönüşür.

Bir kadın, Kıjım olduğunda, aslında kendini anlatmak ve karşısındakinin bu durumu anlamasını sağlamak ister. Örneğin, Elif Kıjım olduğunda, hiç durmaksızın karşısındakiyle iletişim kurar ve “Neden bu kadar kıjım oldum” sorusunun cevabını anlatır. Burada sadece çözüm aramak değil, daha derin bir bağ kurmak söz konusu. Çünkü Kıjım olmak, bir şekilde ilişkinin güçlenmesini sağlar.

Mesela Elif, çok sinirli bir şekilde “Kıjım oldum!” dediğinde, aslında karşısındaki kişiyle bu durumun çözümü üzerine empatik bir konuşma başlatır. “Beni neden sinirlendirdiğini biliyor musun?” diye sorduktan sonra, çözüm aramak değil, karşılıklı anlayış ve empati kurma yönünde bir yol haritası çizer. Kıjım, ilişkilerin daha sağlam temeller üzerinde gelişmesini sağlar.

Kıjım Olan Kişiyle Nasıl Baş Edilir?

Peki, Kıjım olan bir insanla nasıl başa çıkabiliriz? İşte burada biraz da forumdaşlarımızın deneyimlerine ihtiyacımız var. Mesela, Ali “Kıjım oldum!” diye bağırırken, hemen ona “Aşkım, biraz sakinleş, derin bir nefes al” diyerek, onu çözüm odaklı şekilde rahatlatabilirsiniz. Ama Elif, “Kıjım oldum” dediğinde, “Hadi gel, biraz konuşalım, seni dinliyorum” diyerek ona duygusal destek verirsiniz. Hangi yolu seçersiniz?

Fakat şunu unutmayın ki, her iki yaklaşım da aslında çok önemli. Hem stratejik çözüm üretmek hem de empati ve ilişki kurmak, Kıjım olan bir kişinin ruh halini dengelemek için farklı ama birbirini tamamlayan yollardır.

Ne Düşünüyorsunuz, Forumdaşlar? Kıjım’a Nasıl Yaklaşırız?

Şimdi sıra sizde! Kıjım olmanın değişik yollarını düşündük, peki sizce bu kelime gelecekte daha da popüler hale gelir mi? Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı mı, yoksa kadınların empatik yaklaşımı mı daha etkili olur? Yoksa Kıjım kelimesinin anlamı da zamanla değişir mi? Hadi gelin, yorumlarda hep birlikte tartışalım ve bu konuya dair fikirlerinizi paylaşın! Kıjım kelimesinin derinliklerine inmek, belki de hepimizin hayatına renk katacak bir sohbet başlatır!