Kelepçeli Kek Kalıbı Nasıl Yapılır ?

Najeti

Global Mod
Global Mod
Kelepçeli Kek Kalıbı Nasıl Yapılır?

Kek yapmayı sevenler için mutfakta doğru ekipmanları kullanmak, lezzetli sonuçlar elde etmenin anahtarıdır. Kek kalıpları, kekin şekli ve pişirme süresi üzerinde doğrudan etkili olabilir. Son yıllarda özellikle kelepçeli kek kalıpları, kullanımı ve temizliği kolay olmalarıyla evde kek yapanlar arasında oldukça popüler bir tercih haline gelmiştir. Peki, kelepçeli kek kalıbı nedir ve nasıl yapılır? Bu yazımızda, kelepçeli kek kalıbının ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve evde nasıl yapılabileceğini adım adım anlatacağız.

Kelepçeli Kek Kalıbı Nedir?

Kelepçeli kek kalıbı, genellikle yuvarlak ve derin bir yapıya sahip olan, etrafı metal bir halka ile çevrilmiş ve alt kısmı çıkarılabilen kek pişirme kalıbıdır. En belirgin özelliği, kekin piştikten sonra kolayca çıkarılmasını sağlamasıdır. Kalıbın alt kısmı, genellikle çıkarılabilir bir plaka şeklinde tasarlanmıştır ve kelepçe mekanizması sayesinde kekin kalıptan düzgün bir şekilde ayrılmasını sağlar. Bu özellik, özellikle kremalı ya da yoğun kıvamlı keklerin kalıptan zarar görmeden çıkarılmasını mümkün kılar. Ayrıca, kelepçeli kalıpların kenarları genellikle düzgün ve düzgün şekillerde olur, bu da kekin dış yüzeyinin düzgün olmasına katkı sağlar.

Kelepçeli Kek Kalıbının Avantajları

Kelepçeli kek kalıpları, geleneksel kek kalıplarına kıyasla birkaç önemli avantaja sahiptir. Bunların başında kullanım kolaylığı ve temizlik gelir. Kelepçeli kek kalıplarının alt kısmı çıkarılabilir olduğu için pişmiş kekin kalıptan çıkarılması çok daha kolaydır. Ayrıca, kelepçe mekanizması sayesinde kekin yüzeyi zarar görmeden, bütün bir şekilde çıkarılabilir. Bunun yanı sıra, kelepçeli kalıplar genellikle yapışmaz yüzeylere sahip olduklarından, kekin yapışması da engellenmiş olur.

Kelepçeli kek kalıpları ayrıca daha fazla çeşitlilik sunar. Çeşitli boyutlarda ve şekillerde bulunabilen bu kalıplar, farklı türdeki kekler için idealdir. Örneğin, büyük bir çikolatalı pastadan, küçük bir cheesecake’e kadar pek çok tatlı türü için uygundur.

Kelepçeli Kek Kalıbı Nasıl Yapılır?

Kelepçeli kek kalıbı yapımı, biraz teknik bilgi ve bazı özel malzemeler gerektirir. Bu tür bir kalıp yapmak için temel olarak metal bir halka, bir alt plaka ve kelepçe mekanizması gibi parçalar gerekir. Adım adım, evde nasıl kelepçeli kek kalıbı yapılacağını inceleyelim.

Malzemeler

- Paslanmaz çelik veya alüminyum bir çerçeve (kek kalıbının ana kısmı için)

- Dayanıklı bir alt plaka (genellikle silikon veya metalden yapılır)

- Kelepçe mekanizması (kalıbın kenarına monte edilecek)

- Yedek vida ve somun (kelepçeyi tutturmak için)

- Vida tornavidası, zımpara kağıdı ve eldiven (montaj için)

Adım 1: Kalıbın Çerçevesini Hazırlayın

İlk adımda, kalıbın ana çerçevesini hazırlamalısınız. Paslanmaz çelik veya alüminyum, bu tür projeler için ideal malzemelerdir çünkü dayanıklıdırlar ve ısıya karşı dirençlidirler. Bu metal çerçevenin boyutları, yapacağınız kekin büyüklüğüne göre değişebilir. Tipik bir kelepçeli kek kalıbı için 20-25 cm çapında bir çerçeve idealdir. Çerçeveyi uygun uzunlukta kesin ve yuvarlak bir şekil verin. Kesilen metalin uçlarını düzgünleştirmeniz gerektiğinden, zımpara kağıdı kullanarak metalin kenarlarını pürüzsüz hale getirin.

Adım 2: Alt Plakayı Hazırlayın

Kalıbınızın alt kısmı, kekin piştikten sonra kolayca çıkarılmasını sağlamalıdır. Metal alt plakalar genellikle kalıptan çıkarılabilir şekilde tasarlanır. Bunun için yuvarlak bir metal plaka veya dayanıklı silikon bir taban kullanılabilir. Silikon alt plakalar, kekin kalıptan kolayca ayrılmasını sağlar ve temizlik açısından oldukça kullanışlıdır. Eğer metal bir plaka kullanıyorsanız, plakanın etrafında herhangi bir yapışma engelleyici malzeme kullanabilirsiniz. Silikon taban, temizlemesi kolay olduğu için genellikle daha yaygın bir tercihtir.

Adım 3: Kelepçe Mekanizmasını Montaj Edin

Kelepçeli mekanizma, kalıbın dış çerçevesinin etrafına yerleştirilmelidir. Bu, kalıbın kenarlarını sıkıca tutacak ve kekin düzgün bir şekilde pişmesini sağlayacaktır. Kelepçe genellikle paslanmaz çelikten yapılır ve metal halkayı çevreleyen bir kilitleme mekanizmasına sahiptir. Kelepçenin üzerine yerleştirilen vida ve somunları sıkıca sabitleyerek, mekanizmanın düzgün çalışmasını sağlayın. Kelepçe, kalıp kenarına sıkıca oturduğunda, kekin pişme sırasında dışarıya taşmasını engeller.

Adım 4: Kelepçeli Kalıbı Test Edin

Tüm parçalar bir araya getirildikten sonra, kalıbı test etmeniz önemlidir. Kalıbı sıkıca kapatın ve kek karışımını içine koymadan önce düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Kelepçenin düzgün kapanıp açıldığından ve alt plakanın düzgün bir şekilde oturduğundan emin olun. Ayrıca, kalıbın kenarlarından sıvı sızmaması için her şeyin sağlam olduğundan emin olun.

Kelepçeli Kek Kalıbı Kullanımı

Kelepçeli kek kalıbı kullanımı son derece basittir. Kek hamurunu kalıba dökmek için öncelikle kalıbın altına yağlı kağıt sermeniz faydalı olacaktır. Bu, kekin daha kolay çıkarılmasını sağlar. Kelepçeyi açarak kek karışımını kalıba dökün ve ardından kelepçeyi tekrar kapatın. Kek piştikten sonra, kalıbı soğumaya bırakın ve ardından kelepçeyi açarak keki dikkatlice çıkarın. Eğer kalıbınızın altı çıkarılabilir ise, alt kısmı da dikkatlice çıkararak kekin altını kontrol edebilirsiniz.

Sonuç

Kelepçeli kek kalıpları, kek yapmayı sevenler için büyük bir kolaylık sağlar. Evde bu tür bir kalıp yapmak için doğru malzemelere ve dikkatli bir montaja ihtiyaç vardır. Ancak bir kez yapıldığında, uzun yıllar boyunca kullanılabilecek dayanıklı ve pratik bir araç haline gelir. Kelepçeli kalıplar, kekin kolayca çıkarılmasını sağlamanın yanı sıra, estetik açıdan da profesyonel sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Evde yapılan keklerin daha düzgün ve şık görünmesini sağlayan bu araç, mutfaktaki en değerli yardımcılardan biri olabilir.