Ekran Kaydı Nasıl Ayarlanır ?

Kerem

New member
**Ekran Kaydı Nedir?**

Ekran kaydı, bilgisayar veya mobil cihazlarda ekranda gerçekleşen tüm etkinliklerin video olarak kaydedilmesidir. Bu özellik, eğitim videoları hazırlama, yazılım hatalarını raporlama veya dijital içerik oluşturma gibi birçok amaç için kullanılmaktadır. Ekran kaydı alırken, ses de kaydedilebilir veya sadece görüntüyle sınırlı kalınabilir. Hem masaüstü hem de mobil cihazlarda ekran kaydı yapmanın çeşitli yolları vardır. Peki, ekran kaydı nasıl ayarlanır ve nasıl kullanılır? İşte ekran kaydını ayarlamak için izleyebileceğiniz adımlar.

**Ekran Kaydı Almak İçin Gerekli Araçlar**

Ekran kaydı almak için belirli araçlara ihtiyacınız vardır. Bu araçlar, cihazınıza ve ihtiyaçlarınıza göre farklılık gösterebilir. Windows, Mac, iOS ve Android gibi farklı işletim sistemlerinde ekran kaydı yapmayı sağlayan yerleşik araçlar ve üçüncü taraf uygulamalar mevcuttur.

**Windows 10 ve 11'de Ekran Kaydı Nasıl Yapılır?**

Windows işletim sisteminde ekran kaydı yapmak için yerleşik bir araç olan "Xbox Game Bar" kullanılabilir. Bu araç, özellikle oyun kaydı için geliştirilmiş olsa da, tüm ekranın kaydını almanıza olanak tanır.

1. **Xbox Game Bar’ı Açın**: Klavyenizdeki "Windows + G" tuşlarına basarak Xbox Game Bar’ı açın.

2. **Ekran Kaydını Başlatın**: Açılan pencerede, "Kayıt" düğmesine (yuvarlak kırmızı buton) tıklayarak ekran kaydını başlatabilirsiniz.

3. **Kaydı Durdurun**: Ekran kaydını durdurmak için Game Bar’daki "Dur" butonuna tıklayın.

**Mac OS'ta Ekran Kaydı Nasıl Yapılır?**

Mac bilgisayarlarda ekran kaydı yapmak oldukça basittir. Apple, Mac OS Mojave ve sonrasında ekran kaydı için yerleşik bir özellik sunmaktadır.

1. **Ekran Kaydı Özelliğini Açın**: Klavyenizdeki "Command + Shift + 5" tuşlarına basarak ekran kaydı aracını başlatın.

2. **Kaydı Başlatın**: Ekranın belirli bir kısmını kaydetmek için "Seçilen Alan" seçeneğini, tüm ekranı kaydetmek için ise "Tüm Ekran" seçeneğini seçebilirsiniz.

3. **Kaydı Durdurun**: Kaydı durdurmak için ekranın üst kısmındaki "Durdur" butonuna tıklayın.

**iOS Cihazlarda Ekran Kaydı Nasıl Yapılır?**

iPhone ve iPad cihazlarında ekran kaydı yapmak, oldukça basittir. iOS 11 ve sonrasında ekran kaydı özelliği cihazda yerleşik olarak bulunuyor.

1. **Ekran Kaydı Özelliğini Aktifleştirin**: Ayarlara gidin ve "Kontrol Merkezi" bölümüne tıklayın. Burada "Ekran Kaydı" seçeneğini kontrol edin.

2. **Kontrol Merkezi'ni Açın**: Ekran kaydını başlatmak için ekranın alt kısmından yukarı kaydırarak (iPhone X ve sonrasında sağ üst köşeden aşağı kaydırarak) kontrol merkezini açın.

3. **Ekran Kaydını Başlatın**: Kontrol merkezi içinde yer alan kırmızı "Ekran Kaydı" düğmesine tıklayın. Kayıt başlar.

4. **Kaydı Durdurun**: Kayıt bittiğinde, üst ekran çubuğunda kırmızı bir alan görünecektir. Buna tıklayarak kaydı durdurabilirsiniz.

**Android Cihazlarda Ekran Kaydı Nasıl Yapılır?**

Android cihazlarda ekran kaydı almak, iOS’taki gibi oldukça basittir, ancak bazı eski Android sürümleri bu özelliği desteklememektedir.

1. **Ekran Kaydını Başlatın**: Cihazınızda ekran kaydı özelliği varsa, bildirim çubuğundan ekran kaydı simgesine tıklayarak kayda başlayabilirsiniz.

2. **Kaydı Durdurun**: Kaydı durdurmak için aynı bildirim çubuğundaki "Durdur" seçeneğine tıklayın.

**Ekran Kaydı İçin Üçüncü Taraf Uygulamalar**

Yerleşik ekran kaydı özelliklerinin yanı sıra, daha gelişmiş özellikler sunan üçüncü taraf yazılımlarını da kullanabilirsiniz. Bunlar, video düzenleme araçları, canlı yayın özellikleri veya daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunabilir.

- **OBS Studio**: Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım olan OBS Studio, hem oyun hem de masaüstü kaydı için yaygın olarak kullanılmaktadır. Canlı yayın yapma özelliği ile de popülerdir.

- **Camtasia**: Hem ekran kaydı yapmanızı hem de kaydınızı düzenlemenizi sağlayan bir yazılımdır. Video düzenleme araçları sayesinde profesyonel düzeyde içerik oluşturabilirsiniz.

- **ScreenFlow (Mac kullanıcıları için)**: Mac kullanıcıları için bir ekran kaydı ve video düzenleme yazılımıdır. Ekran kaydını profesyonel bir şekilde yapmanıza olanak sağlar.

**Ekran Kaydının Kullanım Alanları**

Ekran kaydı, farklı kullanım alanlarıyla oldukça faydalıdır. İşte bazı örnekler:

- **Eğitim ve Eğitim Videoları**: Eğitimciler, öğrencilere yönelik eğitim videoları hazırlamak için ekran kaydını kullanabilirler.

- **Yazılım Desteği**: Yazılım geliştiriciler, kullanıcıların karşılaştığı hataları raporlamak için ekran kaydı kullanabilirler.

- **Video İçerik Üretimi**: YouTuber’lar ve sosyal medya içerik üreticileri, videolarında ekran kaydı kullanarak eğitim veya inceleme videoları oluşturabilirler.

- **Canlı Yayın**: OBS Studio gibi yazılımlar, ekran kaydını canlı yayınlarla birleştirerek, oyun yayıncıları ve profesyonel yayıncılar tarafından sıklıkla kullanılır.

**Ekran Kaydı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler**

Ekran kaydı yaparken bazı faktörlere dikkat etmek, kaliteli bir video elde etmenize yardımcı olabilir.

- **Ses Ayarları**: Ekran kaydını sesli yapıyorsanız, mikrofon seviyenizin uygun olduğundan emin olun. Ayrıca sistem sesinin çok yüksek olmamasına dikkat edin.

- **Donanım Gereksinimleri**: Ekran kaydı yaparken, bilgisayarınızın veya mobil cihazınızın yeterli işlem gücüne sahip olduğundan emin olun. Aksi takdirde, kayıt sırasında donmalar veya gecikmeler yaşanabilir.

- **Depolama Alanı**: Video dosyaları genellikle büyük boyutlarda olabileceğinden, kayıttan önce yeterli depolama alanınızın olup olmadığını kontrol edin.

**Ekran Kaydının Avantajları ve Dezavantajları**

Ekran kaydı, çeşitli avantajlar sunarken bazı sınırlamalar da barındırabilir.

- **Avantajları**:

- Kolay kullanım: Yerleşik araçlar ve üçüncü taraf uygulamalar sayesinde ekran kaydını başlatmak oldukça basittir.

- Eğitim ve öğretim amaçlı faydalıdır: Video içerikler, karmaşık bilgileri öğretmenin etkili bir yolu olabilir.

- Hızlı geri bildirim sağlama: Yazılım hataları ve teknik sorunlar ekran kaydı ile daha hızlı bir şekilde raporlanabilir.

- **Dezavantajları**:

- Yüksek sistem kaynakları tüketebilir: Özellikle video düzenleme ve yüksek kaliteli kayıtlar, sistemin daha fazla kaynak tüketmesine neden olabilir.

- Depolama alanı ihtiyacı: Video dosyaları büyük boyutlara ulaşabilir, bu da cihazınızın depolama alanını hızla tüketebilir.

**Sonuç**

Ekran kaydı yapmak, birçok farklı amaca hizmet eden pratik bir araçtır. İster eğitim amaçlı bir video hazırlayın, ister bir yazılım hatasını raporlayın, ekran kaydı ile ekranınızdaki tüm etkinlikleri kaydedebilirsiniz. Ekran kaydını ayarlamak ve kullanmak oldukça basittir ve farklı cihazlar için çeşitli yöntemler sunulmaktadır. Doğru araçları ve ayarları kullanarak yüksek kaliteli ekran kayıtları oluşturabilirsiniz.