3 Faz Güç Hesabı Nasıl Yapılır ?

Murat

New member
3 Faz Güç Hesabı Nasıl Yapılır? Pratik Bir Hikaye ile Anlatıyorum!

Herkese merhaba! Bugün biraz elektrik mühendisliği dünyasına girelim ve 3 fazlı güç hesaplamaları üzerine bir sohbet yapalım. İlk başta biraz teknik gibi görünse de, aslında bu konu hayatımızın birçok yerinde karşımıza çıkıyor. Elektrik enerji sistemlerinde doğru hesaplamalar yapmak, bazen küçük farkların büyük sonuçlar doğurmasına neden olabilir. Bugün, bu hesaplamayı biraz daha anlaşılır kılmak için gerçek bir hikaye üzerinden ilerleyeceğiz. Umarım okurken hem konuyu daha iyi kavrayabiliriz hem de enerji sistemlerinin ne kadar derin ve önemli bir alan olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Hadi başlayalım!

Bir Fabrikanın Elektrik Tüketim Hesabı: Erhan’ın Hikayesi

Erhan, küçük bir üretim fabrikasında çalışıyor. Fabrikada makineler sürekli çalışıyor ve her birinin belirli bir güç ihtiyacı var. Yıllardır elektrik faturalarını öderken, bazen maliyetlerin neden bu kadar yüksek olduğunu bir türlü çözümleyemedi. Her ay gelen faturaları incelediğinde, “Bunları anlamak için biraz daha derine inmem gerek,” diye düşündü.

Bir gün, elektrik mühendisi olan bir arkadaşına danışmaya karar verdi. Arkadaşı ona, “3 fazlı güç hesaplaması yapman gerekiyor,” dedi. Erhan, başlangıçta bu terimi hiç duymamıştı ama oldukça merak etti. “3 fazlı güç nedir? Neden bu kadar önemli?” diye sordu. Mühendis arkadaşı ona, “Bunu anlamak fabrikada ne kadar enerji tükettiğini doğru bir şekilde hesaplamana yardımcı olacak. Hadi, sana adım adım nasıl yapılacağını göstereyim,” diye yanıtladı.

3 Fazlı Güç Hesaplaması Nedir?

Şimdi, biraz teorik kısmı açıklayalım. 3 fazlı güç, genellikle endüstriyel tesislerde, büyük fabrikalarda ya da ticari binalarda kullanılan bir güç türüdür. Elektrik şebekelerinde üç fazlı sistem, genellikle 400V ile çalışır ve bu sayede büyük güç gereksinimlerini daha verimli bir şekilde karşılar. Peki, bu gücü hesaplamak için neler yapmamız gerekir?

Güç formülü basitçe şöyle:

- P = √3 × V × I × cos(φ)

Burada;

- P, aktif gücü (Watt cinsinden),

- V, fazlar arasındaki gerilimi (Volt),

- I, akımı (Amper),

- cos(φ) ise güç faktörünü (ya da faz farkını) temsil eder.

Erhan’ın Fabrikasında Hesaplama Yapmak

Erhan’ın fabrikasında makineler 380 V ile çalışıyor ve her makinenin akımı 10 Amper. Ayrıca, makinelerin çoğu endüstriyel türde olduğu için güç faktörü (cos φ) yaklaşık 0.8. Bu durumda, hesaplama şu şekilde yapılır:

P = √3 × 380V × 10A × 0.8 = 5,292 W ya da yaklaşık 5.3 kW.

Yani, her bir makine 5.3 kW güç tüketiyor. Erhan’ın fabrikasında toplamda 10 makine olduğuna göre, toplam güç tüketimi:

Toplam Güç = 10 × 5.3 kW = 53 kW

Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşımı

Erhan için bu hesaplama çok önemliydi. Çünkü, yıllardır elektrik faturalarını incelediğinde, faturaların neden arttığını anlayamamıştı. Şimdi, 3 fazlı güç hesaplamasını yaptıktan sonra, her bir makinenin ne kadar güç tükettiğini bilmek, ona tasarruf yapma yollarını keşfetme şansı verdi. Erhan, işin pratik kısmına çok odaklanmış biriydi. O, verilerin ne söylediğine bakarak hemen aksiyon alacak biri. Bu hesaplamayı öğrenmek, ona üretim süreçlerini optimize etme fırsatı sunmuştu.

Erhan, “Bu hesaplamayı yaparak, üretim sürecimden nelerin fazla enerji harcadığını görebilirim. Böylece, hangi makineleri güncellemeli ya da hangilerini daha verimli kullanmalıyım, bunu daha iyi anlayabilirim,” diyerek, fabrikasında önemli değişiklikler yapmaya başladı.

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Bakış Açısı

Erhan’ın kız kardeşi Zeynep, uzun yıllardır enerji verimliliği projelerinde çalışan bir çevre mühendisiydi. Zeynep, sayılara ve hesaplamalara bakmak yerine daha çok toplumsal faydaya odaklanan bir yaklaşım benimsemişti. Ona göre, enerji verimliliği sadece maliyetleri düşürmekle kalmaz, aynı zamanda çevreye de katkı sağlar. Erhan’ın fabrikasında yaptığı hesaplamaların, toplumsal etkileri de düşündürmeye başladığını fark etti.

Zeynep, “Erhan, bu hesaplama sadece seni daha kârlı yapmaz. Eğer fabrikanın enerji verimliliğini arttırırsan, çevreye de önemli bir katkı sağlamış olursun. Bu, sadece senin için değil, toplum için de önemli bir adım,” diyerek Erhan’a bakış açısını genişletmeye çalıştı. O, sadece elektrik faturalarını düşürmenin ötesinde, çevreyi korumanın ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekiyordu.

Zeynep, “Hadi, bu veriyi paylaşalım ve diğer fabrikalara da bu hesaplamaları yapmalarını önerelim. Bu, herkesin daha az enerji harcamasına ve çevreye daha az zarar vermesine yardımcı olabilir,” diye devam etti.

Sonuç Olarak: Enerji Verimliliği ve Toplumsal Sorumluluk

Erhan, hesaplamayı yaparak sadece daha verimli üretim sağlamakla kalmadı, aynı zamanda Zeynep’in bakış açısı sayesinde çevresel faydaları da göz önünde bulundurdu. Artık fabrikasında enerji tüketimini optimize etme yolunda önemli adımlar atabiliyor ve bu da hem maliyetleri hem de çevreye olan etkilerini azaltıyordu.

Tartışmaya Davet:

Peki sizce 3 fazlı güç hesaplamaları sadece maliyetleri düşürmek için mi önemli, yoksa enerji verimliliği adına toplumsal katkı sağlamak da bir o kadar önemli mi? Çevre ve sürdürülebilirlik konularında bu hesaplamalar nasıl daha geniş kitlelere yayılabilir? Yorumlarınızı paylaşarak bu konuda neler düşündüğünüzü merak ediyorum!