Ülkeler sandık başına giderken Facebook, Twitter ve TikTok’un Afrika’da seçim bütünlüğünü koruma taahhüdü hakkında sorular yanıtsız kalıyor • Tmzilla

Kıtanın en büyük ekonomisi ve demokrasisi olan Nijerya da dahil olmak üzere Afrika’daki bir düzine ülkenin gelecek yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerini yapması bekleniyor ve sosyal medya platformlarının, Kenya’daki seçim döneminde başarısız içerik denetimi iddialarının ardından yanlış bilgilendirme ve dezenformasyonu engellemek için ne kadar iyi hazırlandığına dair sorular devam ediyor. Geçen ağustos anketleri.

Elon Musk’ın görevi devralması ve daha sonra çalışanların yarısından fazlasını işten çıkarması ve dış kaynaklı moderatörleri de işsiz bırakan bir kararla neredeyse tüm Afrika ekibini işten çıkarması sonrasında Twitter’ın içerik denetimini küçülttüğü ortaya çıktıkça endişeler artıyor. Propagandanın yayılmasını durdurmak veya filtrelemek için çok sınırlı bir desteğe sahip olan Afrika, muhtemelen Twitter’ın yanlışlara karşı düzensiz veya yavaş tepki vermesinin kurbanı olacak – bu da siyasi kutuplaşma zamanlarında şiddeti hızlandırıyor.

Ancak bu, Twitter’a özgü değildir; Facebook, TikTok, WhatsApp ve YouTube gibi yaygın olarak kullanılan platformlar da Afrika’daki yanlış bilgilendirmeyi ve dezenformasyonu durdurmak için çok az şey yapmakla suçlanıyor.

Örneğin Nijerya’da, görevdeki cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, sosyal medyadaki dezenformasyonun ve yanlış bilgilendirmenin, Şubat seçimlerine giden yolda – ülke ekonomisi mücadele etmeye devam ederken bile – hükümette çatışma, güvensizlik ve güvensizliği nasıl körüklediğine dair endişelerini dile getirdi. istikrarsızlık duygusu. Yine de, en hararetli çekişmeli seçimlerden biri olan seçim ivme kazanırken, aktivistler, araştırmacılar ve sivillerin bir bölümü, olumsuz kampanyaların giderek yaygınlaşması konusunda endişeli.

Araştırmacılar, Nijerya’da kafa karışıklığı yaratmayı veya seçmenleri etkilemeyi amaçlayan nefret dolu içeriklerin ve yalanların çevrimiçi olarak paylaşılmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Seçim bütünlüğünü baltalayabilecek yanıltıcı, şiddet içeren veya gözdağı veren gönderileri engellemek için teknoloji şirketlerine ısrarla yerel dilleri ve bağlamı bilen yerel uzmanları işe almaları ve eğitmeleri çağrısında bulunuyorlar.

Audu Bulama, “Özellikle Twitter, Meta (Facebook), YouTube, WhatsApp ve Telegram gibi sosyal medya platformları, seçimle ilgili yanlış bilgilendirme, dezenformasyon ve komploların yanı sıra şiddet içeren veya gözdağı veren mesajları tespit etme ve bunlarla mücadele etme çabalarını artırmalıdır” dedi. Tony Blair Küresel Değişim Enstitüsü kıdemli üyesi Bukarti, Nijerya’daki güvenlik riskleri hakkında iki hafta önce yayınlanan bir raporda.

Nijerya’nın genç ve teknoloji meraklısı nüfusu, Afrika’nın sosyal medyadaki en aktif nüfusu. Yeni olmasa da, platformlara içerik denetimini hızlandırma çağrıları, akıllı telefon ve internet penetrasyonu nedeniyle sosyal sitelerin artan kullanımını takip ediyor.

“Sosyal medyanın erişimi ve etkisi, 2019 seçimlerinden bu yana geçen yıllarda daha da arttı. Bukarti, 2023 seçimlerinde olumlu siyasi iletişim ve yanlış bilgi ve dezenformasyon yayma kabiliyeti açısından çok önemli bir rol oynayacak” dedi.

Nijerya’da Meta, seçimlerden önce platformlarının kötüye kullanılmasını engellemek için içerik moderatörleri ve teknoloji dahil olmak üzere insanlara yatırım yaptığını iddia ediyor. Sosyal medya devi, siyasi reklamlar yayınlayan kişilerin kimliklerinin doğrulanması da dahil olmak üzere Kenya seçimleri öncesinde ve sırasında aldığı önlemlerin aynısını alıyor. Ancak Mozilla teknoloji ve toplum üyesi Odanga Madung, Facebook ve diğer sosyal sitelerin yeterince iyi hazırlandığına ikna olmadı.

Madung, “Sosyal medya platformları, özellikle bu seçimlerin yapılacağı alanlardaki çalışmaların nasıl yapıldığını büyük ölçüde etkileyen kitlesel işten çıkarmalar yaşadıkları için, seçim ortamlarıyla başa çıkmak için hâlâ tam olarak hazır değil” dedi.

“Ve açıkçası, bir seçim ortamını her şeyden önce tehlikeli bir bilgi ortamı haline getiren, her şeyin ne doğru ne de yanlış olduğu ve bilginin bir ölçüde silaha dönüşme eğiliminde olduğu temel hususları ele almakta sürekli olarak başarısız oldular. Seçim ortamları inanılmaz derecede düşük güven ortamlarıdır. Bu konuda gerçekten başarılı olacaklarını sanmıyorum.”

Nijerya’dan uzakta, sosyal medya platformları ve Sudan, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya ve Mali gibi çoğu yakın geçmişte hükümetlerine karşı protestoları bastırmak için sosyal medya erişimini engelleyen kırılgan ülkeler için çok önemli bir an yaklaşıyor. gelecek yıl sandık başına giderken.

Beceriksiz etiketleme ve denetleme

Facebook, Twitter ve TikTok gibi sosyal siteler son zamanlarda Kenya’daki seçim bütünlüğünü baltalamadaki rolleri nedeniyle yoğun bir incelemeye tabi tutuldu. Bir Mozilla Vakfı raporu, içerik etiketlemenin yanlış bilgilendirmeyi engelleyemediğini, Facebook gibi platformların ise propagandayı güçlendirmeye hizmet eden siyasi reklamlardan yararlandığını iddia ediyor.

Twitter ve TikTok’un resmi duyurudan önce seçim çağrısı yapan gönderileri noktalı bir şekilde etiketlemesi, platformları partizan gibi gösterdi ve teyit kuruluşlarıyla ortaklık kurmalarına rağmen yalanların yayılmasını engelleyemedi.

Afrika’nın önde gelen sosyal medya platformu Facebook, seçimler sırasında “görünür herhangi bir etikete” sahip olmayarak ve propagandanın yayılmasına izin vererek bu cephede büyük ölçüde başarısız oldu – tanınmış bir politikacının kaçırılıp tutuklandığı iddiaları gibi. yerel medya evleri Aylar sonra Facebook, orijinal gönderiye önde gelen politikacının kaçırılıp tutuklandığını iddia eden bir etiket koydu.

Facebook’un yalanlara ağır yanıtlar vermesi, Meta’nın doğu ve güney Afrika’da şiddeti ve nefreti körüklediği iddiasıyla geçen hafta açılan bir davanın merkezinde yer alıyor.

Dilekçe sahiplerinden biri olan ve babası Profesör Meareg Amare, Tigray Savaşı sırasında Facebook paylaşımlarının kendisine şiddet uygulanması çağrısında bulunmasının ardından öldürülen Abrham Meareg, Facebook’un birden fazla istek üzerine babasının hayatını tehlikeye atan paylaşımları kaldırmadığını söylüyor. tehlikede. Yakın zamanda, babasının öldürülmesinden bir yıl sonra bir gönderinin kaldırıldığını söyledi – 2020’de başlayan iki yıllık savaş sırasında 600.000’den fazla Etiyopyalı öldürüldü.

Dava, Facebook’un algoritmasının viral nefreti ve şiddeti körüklediğini iddia ederken, moderatörlerin yerel dillerde yayınlanan içeriği denetlemek için yerel bilgiye sahip olmaması nedeniyle Afrika’daki içerik denetiminin başarısız olduğunu iddia ediyor.

“Birçoğu (platformlar) bağlamdan yoksundur ve kullanıcılarına verdikleri sözler açısından her zaman yetersiz kalırlar çünkü yine bir yalan, onlar onu ele geçiremeden platformlar arasında çok hızlı hareket edebilir. ” dedi Odanga.

Muhbir Frances Haugen daha önce Facebook’u Etiyopya’da “etnik şiddeti kelimenin tam anlamıyla körüklemekle” suçladı ve yakın tarihli bir Global Witness soruşturması, sosyal sitenin “Etiyopya’nın ana dilindeki nefret söylemini tespit etmede son derece zayıf” olduğunu da kaydetti.

“Facebook’un içeriği denetleme biçiminde bir sorun var ve … özellikle Afrika ülkeleri için içerik denetlemeye yatırım eksikliği var. Diğer bölgelerle kıyasladığınızda ikinci sınıf muamele görüyoruz. Ve etkisi nedir? Normal etkileşimlerden gelen sivil huzursuzluk, iç savaş için bir katalizör görüyoruz; Meareg’in avukatı Mercy Mutemi, insanlarla dalga geçen ve ardından müvekkilimin kanıt olduğu anlayışlı gönderilere dönüşen viral gönderiler sonunda gerçek hayatta şiddete neden oluyor” dedi.

Bu arada, sosyal medya, siyasi propagandanın sızması ve ekonomik ve sosyal yolsuzlukla ilgili konulardaki önemli soruşturmaların sulandırılması için merkezi olmaya devam ediyor. Geçen yıl, eski Kenya cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta’dan, bir dizi küresel liderin, ünlünün ve milyarderin açık deniz sığınaklarındaki gizli zenginliklerini ayrıntılarıyla anlatan bir dosya sızıntısı olan Pandora Belgelerinde bahsedilmişti. Ancak araştırmacılar, Kenya’da Twitter’da trend olan konuların başında gelen ve organik tartışmaları gölgeleyen #offshoreaccountfacts ve #phonyleaks adlı iki hashtag’in yükselişini fark ederek belgeselin bulgularını baltaladı.

Siyasi hedefleri olan yabancı destekli kampanyalar, Afrika’daki ülkelerin dörtte üçünden fazlasını da etkiledi, çünkü “dezenformasyon kampanyaları, gönderme operasyonlarını dışarıdan temin ederek kökenlerini kamufle etmede giderek daha karmaşık hale geliyor.”

Bu yılın Nisan ayında yayınlanan Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi raporuna göre, örneğin Kremlin’in kıtadaki çıkarlarını destekleyen Wagner Grubu paralı kuvvetlerinin Rusya destekli dezenformasyon kampanyaları, Afrika’da 16’dan fazla ülkeyi çok etkiledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir