Enerji geçiş yatırımları geçen yıl T ile 1,1 trilyon dolara ulaştı • Tmzilla


Karşınızda Hokey sopası.
Yıllarca süren beceriksizliğin ardından, enerji geçişine yapılan yatırımlar hızlanıyor gibi görünüyor. BloombergNEF’in yeni bir raporuna göre, dünyanın dört bir yanındaki işletmeler, finans kurumları, hükümetler ve son kullanıcılar düşük karbonlu teknolojilere 1,11 trilyon dolar harcadı. 2021’den ve büyüme hızının bu rakamı aştığı üst üste ikinci yıldan %30’un biraz üzerindeydi.
Belki de daha dikkat çekici olan, enerji dönüşümüne yatırılan paranın, fosil yakıt yatırımlarına harcanan fonlarla eş değerde olması. Elektrik şebekesini iyileştirmek için harcanan 274 milyar doları da sayarsanız, enerji geçiş yatırımları fosil yakıt fosillerini çok geride bırakarak 1,38 trilyon dolara ulaştı.
Son yirmi yılda, düşük karbonlu yatırımların çoğu, rüzgar, güneş ve biyoyakıtlar dahil olmak üzere yenilenebilir kaynakları hedef aldı. Geçen yıl, 2021’e göre %17 artışla 495 milyar dolarlık yatırımla bir rekor daha kırdılar. Ancak son yıllarda para, enerji depolama, alan ısıtma, sürdürülebilir malzemeler ve elektrikli ulaşım dahil olmak üzere daha çeşitli sektörlere de akıyor.
Geçen yıl bir istisna değildi. Elektrikli ulaşıma yapılan yatırımlar – EV’leri ve şarj ağlarını düşünün – 2022’de %54 gibi büyük bir artışla 466 milyar dolara ulaştı. Genellikle akülü elektrikli araçlarla aynı nefeste söylenen hidrojen, trilyon dolarlık toplama 1,1 milyar dolar katkıda bulundu. Bu rakam küçük görünse de, sektörün 2021’de aldığı miktarın üç katı. Genel olarak yatırım, arz (enerji üretimi ve depolama) ve talep (ulaşım, ısı ve sürdürülebilir malzemeler gibi enerji kullanıcıları) arasında dengelendi.
Paranın çoğu Çin’den geldi. Ülke, toplamın yaklaşık yarısını, 546 milyar doları oluşturuyordu. ABD 141 milyar dolarla ikinci, Almanya 55 milyar dolarla üçüncü oldu. Tüm AB bir araya getirilseydi, blok 180 milyar dolarla ikinci sırada yer alırdı.
Özellikle üretim kapasitesi ve tedarik zinciri geliştirme gibi alanlarda Çin hakimdir. Geçen yıl elektrikli ulaşıma ve güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük harcama yaptı. Bu kombinasyon göz önüne alındığında, Çin güneş panellerinin piyasaya bir kez daha taştığını görmemiz mümkün, ancak bu sefer onlara ucuz piller eşlik edecek. Ucuz pillerle eşleştirilmiş ucuz güneş enerjisi, önemli miktarda fosil enerjiyi şebekeden atmak için gerekli olacak.
Karanlık bir nokta varsa, o da iklim teknolojisine küresel sermaye ve özel yatırımdı. Bu rakamlar %29 düşüşle 119 milyar dolara geriledi. Bu sürpriz olmamalı; 2021, risk sermayesi ve özel sermaye için çılgın bir yıldı.