Dijital Teknolojiyi Anlamak

Dijital bilgi, fiziksel karşılığı çok farklıdır. Fiziksel bilgilerin yerinde ve zamanda sabit bir konumu vardır. Dijital bilgi ile durum böyle değildir: • hızla çoğaltılabilir ve kolayca dağıtılabilir örn. Sosyal medya aracılığıyla gönderilen bir mesaj, başka bir yerde arkadaşların tarafından veya çok kısa bir zaman dilimi içinde alıcıların listesine gönderilen bir e-postayla gönderilir. Bir fotoğraf aynı anda bir dizüstü bilgisayarda, bir akıllı telefonda ve Bulutta • saklanabilir ve otomatik olarak oluşturulabilir ve iletilebilir. Bir akıllı telefon, e-postaları başka bir cihazla veya farklı düzeylerde “keşfedilebilirlik” ile saklanan bir çevrimiçi hizmetle senkronize edebilir. Sadece şifre veya başka bir kimlik doğrulama yöntemi kullanılarak erişilebilen resim dosyaları. Dijital bilgi hızla iletilebilir Dijital iletişimin “viral” doğası bilginin hızla yayılmasını ve geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar. Bu bilgiyi kimin aldığını veya nasıl daha fazla yayılacağını bilmek çok zor olabilir. Ayrıca, bu iletişimin hızlı bir şekilde alınmasının neden olabileceği zararı en aza indirmek için herhangi bir eylemi de gerektirir.
Dijital bilgilerin kalıcı olarak silinmesi zordur Dijital bilgi veya öğeler oluşturulduktan sonra, tüm kopyaları kalıcı olarak silmek imkansız değilse zor olabilir. Örneğin, dijital bilgiler şunlar olabilir:
• iletildiği gibi akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve internet sunucuları gibi bir dizi dijital cihazda saklanabilir. Örneğin bir e-posta veya sohbet mesajı.
• hangi bilgilerin nerede saklandığını bilmek için otomatik olarak veya bir programa kopyalanıp iletilir. Örneğin, bir akıllı telefon, kayıtlı bilgileri bir dizüstü bilgisayar veya “Bulut” ile otomatik olarak senkronize eder.
• Kolay erişilebilen araçlar kullanılarak silme işleminden sonra arşivden veya çöp kutusundan alınır veya geri yüklenir.
• Bir cihazda geçici olarak saklanır.
Dijital Teknolojiyi Anlamak
Örneğin, bir cihaz bir web sitesini görüntülemek için bilgi indirir ve ardından web tarayıcısı kapatıldığında onu silebilir. Dijital bilgiye uzaktan erişilebilir Tipik olarak, akıllı telefonlar veya dizüstü bilgisayarlar gibi dijital cihazların başka bir internet bağlantısı üzerinden uzaktan aktarılması mümkündür. Benzer şekilde, bir web sitesinin içeriği uzaktan erişilebilir ve düzenlenebilir. Uzaktan gerçekleştirilebilecek eylem örnekleri şunları içerir: • bir dijital cihazda veya web sayfasında saklanan bilgileri silmek, eklemek veya düzenlemek • belirli bir konumu bulmak için bir cihazın konum servislerine erişmek veya • bir cihazın web kamerasını açmak ve kayıt. Gençlerin dijital ve çevrimiçi davranışlarını anlama Gençlerin dijital deneyimlerini anlama Önleme stratejileri, gençlerin dijital teknolojiyi anlayıp kullanmasını yansıttığında etkilidir. Yetişkinler ve gençler çevrimiçi ortamda çok farklı şekillerde yer alırlar.
Görüşleri, çevrimiçi risklerin algılanması ve yönetimi açısından da farklıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ebeveynlerin ve gençlerin tutumları ve davranışları üzerine bir çalışma 2, bu iki grubun algıları arasında ebeveynlerin gençlerin çevrimiçi olarak ne kadar yakından izledikleri sorulduğunda% 45’lik bir fark olduğunu ortaya koymuştur. faaliyetleri. Önemli sayıda genç, uygunsuz içeriğe veya tacize maruz kalmadan olumsuz deneyimler bildirmektedir. Örneğin, gençlerin dijital meydan okuma deneyimi hakkındaki NetSafe araştırması, yarısından biraz fazlasının, önceki yılda en az bir kez siber zorbalık veya taciz edici davranışı hedef aldığını bildirmiştir. Bu aynı zamanda bildirdikleri en zorlu mücadele türüydi. Bununla birlikte, gençler genellikle siber risk yönetimi stratejileri geliştirmek için teknik beceri ile önceden bilgi biriktirebiliyorlar.3 Riskli uygulamaların üstesinden gelmeyi tercih ettikleri için riskli uygulamaları üstlenmeyi tercih ediyorlar (çünkü siber risk ve esneklik gelişimsel bir mücadeledir). Gençler için fırsat .4 Gençlerin aynı zamanda olumsuz sonuçlara maruz kalmak için farklı seviyelerde savunmasızlıkları vardır.5 ABD’de yapılan bir araştırmanın, gençlerin internet mağduriyetindeki eğilimler üzerine yaptığı araştırmalar6 2000 ile 2018 yılları arasında bulunmuştur:
• gençlerin çevrimiçi erişimindeki büyük artışlara rağmen Çevrimiçi cinsel mağduriyet düzeyleri aslında çalışma süresinde düşmüştür. (2000’de% 19, 2018’da% 9).
• Çevrimiçi taciz önemli ölçüde artmıştır (2000’de% 6’ya, 2010’da% 11’e).
• Aynı dönemde pornografiye istenmeyen maruz kalma raporları değişkendir (2000’de% 25, 2018’te% 34 ve 2018’da% 23).
Çevrimiçi ve çevrimdışı davranışlar genellikle birbirleriyle yakından ilişkilidir. Gençlerin davranışları, çevrimiçi ve çevrimdışı deneyimlerin bir karışımıdır. Örneğin, çevrimiçi ve çevrimdışı zorbalık veya taciz davranışları yakından bağlantılıdır. Uluslararası bulgular şunları gösterdi: • Çevrimiçi tacizin hedefi olan gençlerin% 45’i, olaydan önce şahsen taciz olduğunu ve% 25’inin tacizci tarafından saldırgan çevrimdışı bir iletişim kurduğunu bildirdi.