Bulut Teknolojisi Nedir Nasıl Kullanılır

Bulut Teknolojisi ve Veri Merkezlerinin Önemi Nedir ?
Bir kurumda, çalışanlara işlerini yapmak için gerekli donanım ve yazılım sağlamak için BT altyapısına ihtiyaç duyulmaktadır. BT altyapısının kilit bileşeni, sunucu ları, masaüstü bilgisayarları ve mobil cihazları birbirine bağlayan ağdır. Bir kurumdaki BT altyapısı, yüksek maliyetli ve yüksek bakım gerektiren bir birimdir. Çalıştırmak için pahalı donanım ve yazılım ve yetenekli BT servis personeli gerektirir. bulut bilişim, çevrimiçi BT altyapısını desteklemek için kullanılabilecek bir teknolojidir. bulut bilişim, iş uygulamaları ve hizmetlerinin sunulmasında yeni bir trend haline gelmiştir. bulut , e-ticaret ve e-öğrenmeyi desteklemek için uygun maliyetli, esnek ve güvenilir bir BT altyapısıdır. bulut la, dünyanın dört bir yanındaki çalışanlar, bir kuruluş tarafından sağlanan donanım ve yazılıma erişebilir. Buna ek olarak, bir işletme, yüklenicilerinin bulut üzerinde kendi sanal BT altyapılarını oluşturmalarına izin verebilir. bulut bilişim, geliştiricilerin bir uygulama geliştirme projesine her zaman ve her zaman katılabilmeleri için bir işbirliği platformu da sağlayabilir. Bir işletme kendi kullanımı için bir bulut geliştirdiğinde, bu tür bir bulut özel bir bulut olarak adlandırılır. Bir bulut , halkın abone olmaları için bulut hizmetleri sağladığında, bu bulut türüne genel bulut denir. Bir bulut hem kamu hem de özel bulut ları birleştirdiğinde, buna hibrit bulut denir. Büyük bir kuruluş genellikle BT altyapısını hibrit bulut ta oluşturuyor.
Bir bulut çevrimiçi bir BT altyapısı olarak kabul edilebildiğinden, ağ da bulut un önemli bir bileşenidir. Ağ kurma teorileri ve pratiği bulut bilişimde yaygın olarak kullanılmaktadır. bulut un bir işletmede kullanımını anlamak için, ağ teorilerini ve uygulamalarını tam olarak anlamak gerekir. Bu kitabın sonunda, bir melez bulut geliştirilecek. Oraya ulaşmak için, okuyucunun bulut la ilgili ağ teorilerine ve uygulamasına aşina olması gerekir. Ağlar günümüzün bilişim sektöründe önemli bir rol oynadığından, bilgisayar bilimi ve bilgi sistemleri müfredatında ağ iletişimi zorunlu bir konu haline gelmiştir. Ağ teorileri ve pratiği, liselerde ve yüksek öğretim kurumlarında farklı düzeylerde öğretilmektedir. BT ile ilgili alanlarda uzmanlaşan öğrencilerin ağ bilgi ve becerilerine sahip olmaları gerekmektedir. Bu bölüm ilk olarak ağ türlerini tanıtacaktır. Ardından, ağ hizmetleri sağlayabilen ve ağ cihazlarını yönetebilen işletim sistemlerini tanıtacaktır. Bu işletim sistemlerinin işlevlerini analiz edecek ve işlevlerini ağ mimarisi aracılığıyla sunacaktır. Bu bölüm, bulut bilişimin işletim sistemleri tarafından nasıl desteklendiğini açıklayacaktır. Ağ oluşturma sürecini tartışacak ve bir ağ sisteminin nasıl uygulanacağını gösterecektir. Bölümün sonunda, daha sonraki bölümlerde uygulamalı faaliyetler yürütmek için bulut tabanlı bir laboratuvar ortamının nasıl geliştirileceğine dair talimatlar verilecektir. 1.2 Ağlar Bir bilgisayardan diğerine veri aktarmak için, iki bilgisayarın ağ donanımı ve yazılımı ile bağlanması gerekir. Ağa bağlı bilgisayarlar, yazıcılar, fotokopi makineleri veya depolama aygıtlarına ana bilgisayar adı verilir.
Bulut Teknolojisinin Önemi Nedir ?
Her host, bir ağ kablosunun veya başka bir bağlantı ortamının bağlı olduğu bir ağ arayüz kartına (NIC) sahiptir. Ağ kablosu veya bağlantı ortamı, iki ana bilgisayar arasında ileri ve geri elektronik sinyaller taşır. Bir ağda birden fazla ana bilgisayar olduğunda, bu ana bilgisayarlar, elektronik sinyallerin diğer ana bilgisayarlara dağıtıldığı bir anahtar olarak adlandırılan bir ağ cihazına bağlanır. Ağ cihazı, yönlendirici, iki farklı ağa bağlanmak için kullanılır. Bilişim sektöründe, bir ağ oluşturmak için bir anahtarın kullanıldığı ve ağları bağlamak için bir yönlendiricinin kullanıldığı bilinmektedir. Yerel alan ağı (LAN), geniş alan ağı (WAN), İnternet ve bulut tabanlı ağ gibi farklı ağ türleri vardır. LAN, Şekil 1.1’de gösterildiği gibi bir odada veya binada bulunan bir ağ türüdür. WAN, yüksek oranda ölçeklendirilebilen ve geniş bir coğrafi alanı kapsayabilen bir ağ türüdür (Şekil 1.2). İnternet, Şekil 1.3’te gösterildiği gibi LAN’ları ve WAN’ları birbirine bağlamak suretiyle oluşturulan dünya çapında bir ağ sistemidir. LAN, İnternet Servis Sağlayıcılarından (İSS’ler) biri aracılığıyla İnternet’e bağlanır. ISP, bölgesel ağ ile bir iletişim noktası (POP) adı verilen bir erişim noktası aracılığıyla iletişim kurar. Küresel ağa erişim için bir ISS tarafından kiralanan bir telekomünikasyon tesisi olabilir veya çevirmeli ağ sunucu su, yönlendirici veya ATM anahtarı gibi İnternet’e erişmek için kullanılan herhangi bir tesis olabilir. ISS’ler, büyük bir Internet ara bağlantı noktası olan bir ağ erişim noktası (NAP) üzerinden bağlanır. bulut tabanlı bir ağ, Şekil 1.4’te gösterilen bulut için genişletilebilen bir kuruluş ağıdır. bulut tabanlı ağ, bir kuruluşun ağını dünya çapında dağıtmasına izin verir. bulut , bir kurumsal ağ sisteminin geliştirilmesini önemli ölçüde basitleştirir. bulut ta, temel ağ bir bulut sağlayıcısı tarafından oluşturulur. Bir işletmenin tüm yapması gereken, şirket içi ağını, küresel bir kurumsal sınıf ağ sistemi oluşturmak için bulut ta oluşturulan ağa bağlamaktır. Bu tür küresel ağ sisteminde başlangıç yatırımı yoktur. İnternetin aksine, bulut tabanlı ağ, ağ görünürlüğü üzerinde merkezi kontrol sağlar. bulut tabanlı ağ sayesinde işletme, birden fazla kiracıya hizmet veren bir yazılım uygulaması olan çok kullanıcılı bir uygulama sunabiliyor.
Her kiracı, başvurunun bir örneğini abone olur. Her kiracının verileri izole edilir ve diğer kiracılar için görünmez kalır. Öte yandan, uygulamanın bakımı ve güncellemesi büyük ölçüde basitleştirilebilir. bulut tabanlı ağ, kurumun BT altyapısını birkaç dakika içinde uzak konumlara yerleştirmesini sağlar. bulut tabanlı ağ, dünya çapında çok sayıda siteye sahip kuruluşları hedefler. Şubeler, okul bölgesi, klinikler, üretim tesisleri veya perakende satış mağazaları gibi birçok alanda çalışan yüzlerce ila on bin çalışan var olabilir. bulut ta konuşlandırılan yönetim araçları sayesinde, ağ yöneticileri kuruluşun dağıtılmış ağlarını her zaman ve her zaman yönetebilir. Yönetim araçları, bulut tarafından barındırılan sanal makineleri ve mobil hizmetleri yönetmek için kullanılabilir. Merkezi yönetim, uzaktan izleme, uzaktan yazılım ve uygulama yükleme, uzaktan silme ve güvenlik denetimi gibi görevleri yerine getirmek için kullanılırlar. 1.3 Ağ İşletim Sistemleri İşletim sistemleri, bir sunucu baskısı, masaüstü sürümü ve mobil sürüm olarak, kendileri tarafından gerçekleştirilen görevlere göre kategorize edilebilir. sunucu sürümü ağları yönetmek için kullanılabilir ve ağ hizmetleri sağlayabilmektedir. Burada odak noktamız sunucu sürüm işletim sistemlerinde. Aşağıda, ağ oluşturabilen birkaç yaygın sunucu sürüm işletim sistemini ele alacağız. Düşük maliyetli ağ sunucu su işletim sistemlerinin çoğu, Intel ve AMD’den gelen mikroişlemcilerle çalışan x86 platformunda çalışacak şekilde geliştirilmiştir. × 86 platformu başlangıçta kişisel bilgisayarlar için oluşturuldu. Günümüzün × 86 platformu, büyük ölçekli ağ görevlerini gerçekleştirebilen çok çekirdekli × 86 mikroişlemciler üzerine kurulmuştur.
Linux, Windows ve UNIX işletim sisteminin bazı sürümleri gibi popüler işletim sistemleri, tümü × 86 platformu tarafından desteklenir. ağırlıklı olarak bulut bilişimi destekliyor. Yük devretme kümeleme, sanallaştırma ve dosya hizmetleri gibi yeni özellikler bu amaçla eklenmiştir. Sanallaştırma aracı Hyper-V, bulut taki ortamların kurulmasına yardımcı olacak şekilde değiştirildi. Hyper-V, sanal anahtarlar ve sanal anahtarlar gibi sanal ağ aygıtları oluşturmak ve yönetmek için yaygın olarak kullanılır. Hyper-V ile, altta yatan fiziksel ağdan bağımsız sanal ağlar oluşturabilirsiniz. Ağ güvenliği yönetimi için, Hyper-V ile oluşturulan sanal ağlar birbirinden izole edilebilir. Örneğin, bir ağ sınıfındaki uygulamalı pratik için sanal ağ, Kabul ofisi’nden kendisini izole etmek için yapılabilir. Ayrıca, iş yükünü birden çok sanal ağa dağıtmak, veri merkezi gibi büyük bir projenin performansını artırabilir. Hyper-V, canlı geçiş adı verilen bir özelliğe sahiptir; sanal ağların barındırdığı sanal makineler, servis kesintisi olmaksızın herhangi bir yere göç edebilir. Bu sanal ağlar mevcut IP adreslerini korurken bir bulut haline geçirilebilir. Korunan IP adresleri ile bulut taki sanal ağlar şirket içi ağda ortaya çıkabilir. Taşınan bu sanal ağların sağladığı tüm hizmetler, temeldeki fiziksel ağın nerede olduğunu bilmeden çalışmaya devam edebilir. Hyper-V ile, bir genel bulut ve şirket içi bir ağ üzerinde çalışan özel bir bulut un sorunsuz bir şekilde entegre edilmesiyle gerçek bir karma bulut oluşturulabilir. Windows Server 2012’de, yönetim görevlerinin çoğu Şekil 1.5’de gösterilen sunucu Yöneticisi arabirimi üzerinden yapılabilir. Aktif dizin yönetimi, dinamik IP adresleme, ad hizmeti, sanallaştırma ve uzaktan erişim gibi ağ görevlerinin tümü sunucu Yöneticisi’nde kullanılabilir. Ubuntu Linux işletim sisteminin üç sürümü, sunucu sürümü, masaüstü sürümü ve mobil sürümü var.
Bulut Teknolojisinin Önemi Nedir ?
Ubuntu Linux’un sunucu sürümü LAMP (Linux, Apache, MySQL ve PHP) paketini içerir. Ubuntu’nun kurulumu hızlı ve kolaydır. LAMP paketi otomatik olarak yüklenir. Ubuntu masaüstü sürümü, kullanımı kolay olacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Fotoğraf düzenleme ve medya düzenleme araçları gibi çoklu ortam içeriğini yönetmek için birçok yardımcı program içerir. Windows işletim sistemi gibi, arama, takvim oluşturma, Web formu yazım denetimi, kimlik avı tespiti ve sistem yönetimi için çok sayıda GUI aracı içerir. Ayrıca e-posta ve en son Web tarama teknolojisi, ofis paketi OpenOffice içerir. org, anlık mesajlaşma Pidgin ve görüntü düzenleyici GIMP. Mobil sürüm, mobil cihazlarda multimedya içeriğini çalıştırmak için tasarlanmıştır. Mobil sürüm işletim sistemi küçük bellek ve depolama alanı ile çalışabilir. Ayrıca hızlı önyükleme ve devam etme süresi sunar. Şekil 1.17, Ubuntu sunucu sunun GUI arayüzünü göstermektedir. Ubuntu Cloud, şirketlerin hızlı ve verimli buluthizmetleri sunmalarına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Ubuntu Cloud ile, talep üzerine erişim için ölçeklenebilir bir bilgi işlem ve depolama BT kaynakları havuzu hazırlanabilir. Ubuntu, OpenStack için referans işletim sistemidir. Yani, Ubuntu OpenStack geliştiricileri tarafından kullanılan temel işletim sistemidir. OpenStack, bulut hizmetlerinin oluşturulup test edilebileceği ve dağıtılabildiği ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım platformudur. OpenStack için referans işletim sistemi olarak, Ubuntu, kilitlemeyi belirli bir bulut satıcısına kapatan bir OpenStack bulut u geliştirmedeki karmaşıklığı azaltır. Ubuntu, Amazon Web Hizmetleri, Rackspace Cloud, HP Genel bulut ve Microsoft Azure gibi genel bulut larla geniş çapta desteklenir. Bir bulut ta barındırılan sanal makinelerde altta yatan bir altyapı veya konuk işletim sistemi olarak kullanılabilir.
Ubuntu, performansı artırmak, güncellemeleri ele almak ve genel bulut larda uyumluluk ve güvenilirliği sağlamak için önde gelen genel bulut altyapılarıyla çalışır. Ubuntu, genel bulut üzerinde yeni örnekleri ortaya çıkarma sürecini kolaylaştırmak için bulut -init gibi araçlar yaratıyor. Ubuntu ayrıca, özel BT altyapıları üzerinde dağıtılan bulut hizmetleri oluşturmak için de kullanılabilir. Ubuntu bulut Altyapısı ile bir şirket tüm bilgi işlem, ağ ve depolama kaynaklarını bulut hizmeti olarak sunabilir. Ubuntu, mevcut bir özel BT altyapısında Hizmet (IaaS) bulut hizmeti olarak özel bir Altyapı geliştirmek için gerekli araçları sağlar. Bu araçlarla, ölçeklenebilir depolamayı hızla kurabilir ve özellikleri bir bulut hizmetine entegre edebilir. Ubuntu ile oluşturulan özel bulut , Amazon EC2 ve Rackspace API’leri dahil olmak üzere bazı genel bulut standartlarıyla uyumludur. Bu nedenle, bulut hizmetlerini genel bulut ve özel bulut arasında geçirme özgürlüğü vardır. Ubuntu bulut Altyapısı ile özel bir bulut , karma bulut oluşturmak için genel bulut ta genişletilebilir. Ubuntu hem özel bulut ta hem de genel bulut ta olduğunda, Ubuntu Cloud Infrastructure, kullanıcıların iş yüklerini kendi özel bulut larından büyük kamu bulut larına ya da tam tersi şekilde çekmelerine olanak tanır. Ubuntu, otomatik düzenleme, koordinasyon ve sanal makineler, ara katman yazılımı ve servislerin yönetimi gibi görevleri yerine getirmek için Juju adında bir servis düzenleme aracı sunar. Juju ile, Yazılımı bir Hizmet (SaaS) olarak tanımlayabilir ve onu bir bulut a, özel bir bulut a veya genel bir bulut a veya her ikisine dağıtabilirsiniz. Juju, bulut sağlayıcı bağımsız olduğu için çok tasarlanmıştır; Bu nedenle, farklı bulut sağlayıcılarına hizmet dağıtabilir. Daha önce, bulut bilişim ve ağ sanallaştırma yeteneğine sahip çeşitli işletim sistemlerini ele aldık.
Ayrıca bulut geliştirme ve ağ sanallaştırma yeteneğine sahip olabilecek başka birçok işletim sistemi vardır. Ağ için bir işletim sisteminin seçimi, gerçekleştirilecek görevlere, esnekliğe, ölçeklenebilirliğe, kullanım kolaylığına ve maliyete bağlıdır. Ağ ile ilgili birçok görev için, bu bölümde bahsedilen işletim sistemi işi yapabilmelidir. Ardından, ağa bağlı işletim sistemleri tarafından kullanılan mantık modeli olan ağ mimarisine odaklanacağız. 1.4 Ağ Mimarisi Bu bölümde ağ mimarisi ve bir ağ oluşturma işlemi sırasında gerçekleştirilecek görevler ele alınacaktır. Bir ağ sisteminde ana bileşenleri tanıtacaktır. Ağ işlevlerinin bir işletim sisteminde nasıl tasarlandığına ve uygulandığına bakacağız. Bu bölümde ağ yönetim araçları da tanıtılacaktır. Bir ağ, bir bakır kabloyla bağlanan iki bilgisayar kadar küçük veya milyonlarca bilgisayar ve ağ aygıtını birbirine bağlayan Internet kadar büyük olabilir. Bilgisayarların birbirleriyle fiziksel ortam üzerinden iletişim kurabilmeleri için, Linux işletim sistemi, uygulama, servis, protokol ve bağdaştırıcı olmak üzere dört ana bileşen sağlar. Bir ağ sistemi, genellikle bir katman sistemi olarak sunulan ağ mimarisi olarak da adlandırılan bir ağ modeli ile temsil edilebilir. Ağ mimarisi, bir ağ için ana bileşenleri ve bileşenler arasındaki arayüzleri dahil ederek bir ağ sistemine genel bir bakış sağlar. Çeşitli ağlarda veri aktarımı görevlerini ele alabilmek için, bir işletim sistemindeki ağ bileşenleri ağ mimarisine göre oluşturulur. Bir işletim sistemi, uygulama yazılımından bilgisayarları birbirine bağlayan fiziksel kabloya veri iletimini kontrol eder. Şekil 1.18, işletim sistemindeki ağ bileşenlerini göstermektedir. Kullanıcılar ile işletim sistemi çekirdeği arasında bir hizmet arayüzü olarak, uygulama yazılımı, kullanıcılar ve işletim sistemi arasındaki veri iletişimini yönetir. Kullanıcıların dosya aktarımı, veritabanı sorgusu ve ileti değişimi taleplerini alır ve ardından istekleri işletim sistemine gönderir. İstekler işletim sistemine gönderildikten sonra, ağ yönetimi bileşeni verileri toplayacak ve veri iletişimi için kullanılacak ağ protokollerini belirleyecektir. Bir ağ protokolü, uygulama yazılımı ve ağ sürücüsü arasında bir servis arayüzü olarak hizmet eder. Bir işletim sistemi tarafından desteklenen yüzlerce protokol vardır.