Akıllı Telefonlar Tehlikede Mi?

Akıllı Telefonlar Tehlikede Mi?
Gelişmekte olan akıllı telefonlar kendilerini tehlikeye mi atıyorlar? Bu sorunun cevabı ve tüm detayları ile birlikte yazımızda!
Artık 7 den 70 e herkesin elinde bir adet hatta bazılarında birden fazla akıllı telefonlar bulunuyor. Akıllı telefonlar, gelişen teknoloji ile artık her yerde görmek mümkün. Nerede ise bilgisayarlarda yapılabilen tüm işlemleri akıllı telefonlar da yapabilmekteler. Akıllı cihazlar kullanıma bağlı olarak eskiyorlar ve hatta bozularak kullanılmaz hale geliyorlar. Bu durum eğer acil bir durumunuz var ise sizleri maalesef yarı yolda bırakıp sizleri tehlikeye düşmüş gibi gösterebilirler. Bu durum nasıl mı oluyor? Gelin kısa bir örnek ile anlatalım: “Eskimiş, arıza yapacak veya şarjı bitti bitecek bir akıllı cihazı yanınızda taşıyorsunuz. Bu cihaz en iyi ihtimal ile şarjı bitecek ve sizlere ulaşmak isteyen kişiler sizlere ulaşamayacak ve durum kötü olmasa da sizlere ulaşmak isteyen kişiler durumuz tehlikede olarak algılayabilirler.” Bu sadece kısa bir örnekti.
Sayıları gittikçe artan bu cihazlar için geliştirilmiş uygulamalar kişisel veri güvenliğinizi riske atabilir, adres defter bilgileriniz ele geçirilebilir, mesajlarınızın içinde ne olduğu başkaları tarafınca görülebilir ve kredi kartı,hesap numaralarınız, şifreleriniz başkalarının eline geçebilir. Sizin için hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.
Araştırmada, akıllı telefon kullanmanın glioma adında olan sinir sisteminde ortaya çıkan tümörü tetiklediğine ve işitme sinirlerinde kansere niçin olduğu belirlendi.
Öte taraftan İsveçli bilim adamı Jimmy Estenberg, gene İsveçli bir teknoloji dergisi olan M3’e “Aslen akıllı telefonların kanseri artırdığına dair bir istatistik elimizde yok. Tam aksine, akıllı telefon kullanımından kaynaklandığı iddia edilen kanser türü, 1970’lerden beri kimsede görülmedi” şeklinde konuştu.
Her akıllı telefonun kullanım kılavuzunda, ne kadar elektromanyatik ışınım yaydığını ifade eden, özgül soğurma oranı olarak da malum özgül emilim oranı(SAR)’na dair açıklamalar vardır.
Her kullanım kılavuzunda SAR yer alır. ABD ve Avrupa’da satılan telefonların kullanım kılavuzunda SAR oranlarının yer alması zorunludur. Hatta gene buralarda, SAR oranı yüksek olan telefonlar satılamaz.
Avrupalı doktorlar tarafınca meydana getirilen açıklamada ekran başlangıcında geçirilen sürenin artması sonucu yetersiz uyku, kötüleşen yeme alışkanlıkları ve hareketsizliğe niçin olduğu açıklandı – ve tüm bu alışkanlık eğrisinin evlatların aşırı şişman olmasını kolaylaştırdığı vurgulandı.
Peki akıllı cihazlar kendilerini nasıl tehlikeye sokuyorlar? Aslında akıllı cihazlar kendilerini tehlikeye sokmuyorlar, onları piyasaya çıkartan markalar belirli aralıklarda piyasaya yeni telefonlar ve cihazlar sürüyor. Bu iyi bir şey çünkü teknoloji gelişiyor ve bizlerde bu durumdan faydalanıyoruz. Bu yeni modeli çıkan akıllı cihazların tehlikeye sokan tek şey, artık eski model olarak kalan akıllı cihazların tercih edilmeyeceği ve eğer halen ellerinde olan tedarikçiler var ise maalesef eskiyen modeller ellerinde kalacak ve satıcılarda zor durumda olacaklardır.
Günümüzde teknolojik ilerlemeler, cep telefonlarının masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarınkine benzer hizmetleri ve özellikleri sağlayabileceği anlamına gelmektedir. Bu akıllı telefonlar, yazışma oluşturmak ve medya yakalayıp iletmek için birçok yeni yol sunmaktadır. Akıllı telefonlar, bu işlevleri yerine getirmek için bir tek taşınabilir ağları kullanmakla kalmaz ek olarak (web kafedeki bir dizüstü bilgisayarın yaptığına benzer bir halde) bir WiFi bağlantısı vasıtasıyla ya da taşınabilir ağ operatörü kullanarak veri bağlantısı vasıtasıyla internete de bağlanabilir.
Akıllı telefonları minik bilgisayar araçları olarak görmek daha uygundur. Dolayısıyla, bu vasıta kutusundaki öteki malzemeler, bilgisayarınız için olmasıyla birlikte akıllı telefonunuz için de geçerlidir.
Akıllı telefonlar çoğu zaman geniş bir işlevler dizisini destek sunar: web taraması, e-posta, web üstünden sesli ve anlık mesajlaşma; ses, görüntü ve fotoğraf soruşturma, depolama ve aktarma; toplumsal ağlar, oldukca kullanıcılı oyunlar, bankacılık ve öteki birçok etkinliği olanaklı kılar. Bununla birlikte bu araçların ve özelliklerin birçoğu yeni güvenlik problemlerine neden olur ya da mevcud riskleri arttırır.
Mesela bazı akıllı telefonlar yerleşik küresel konumlama (GPS) işlevine haizdir ki bu; etkinliği kaldırılmadığı sürece işlevin, taşınabilir ağ operatörünüze ve telefonunuzda kullandığınız birçok uygulamaya (toplumsal ağlar, haritalandırma, tarama ve öteki uygulamalara) kati konumunuzu sağlayabileceği anlamına gelir. Daha ilkin belirtildiği benzer biçimde cep telefonları, konum bilgilerinizi taşınabilir ağ operatörünüze (telefonun düzgüsel işlevinin bir parçası olarak) aslına bakarsan aktarıyordu. Bununla birlikte ek GPS işlevi konum bilgilerinizin kesinliğini artırmakla kalmaz, bu bilgilerin aktarılacağı yerlerin sayısını da arttırır.