Yerli aşı Turkovac inaktif mi, mRNA mı? Yerli aşı Turkovacın yan tesirleri var mı?
Aşının sürat kazandığı bugünlerde geçtiğimiz günlerde Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, 3. doz aşı önerisi olarak Turkovac’ı önerdi. Yerli aşı olan …
Aşının sürat kazandığı bugünlerde geçtiğimiz günlerde Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, 3. doz aşı önerisi olarak Turkovac’ı önerdi. Yerli aşı olan Turkovac hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Turkovac hakkında en merak edilen ise inaktif mı yoksa mRNA mı sorusu oldu. Koca, aşı için tarih verdi. Yerli aşı Turkovac inaktif mi, mRNA mı? Yerli aşı Turkovacın yan tesirleri var mı?
2 yıl evvel tüm dünyayı etkileyen koronavirüs sonrası bilim insanları ilaç ve aşı geliştirme çalışmalarına başladı. Bunlar ortasında Türk bilim insanları da yer aldı. 41 merkezde klinik çalışmalarına başlanan aşı geçtiğimiz aylarda Faz-3 çalışmalarının sonuna geldiğini duyurdu.
Ekim ayında Sıhhat Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada onay alındığı taktirde seri üretimine başlanacağı söylenmişti. 13 Ekim’de Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca kendi toplumsal medya hesabından beklenen haberi verdi. Turkovac’ı Türkiye merkezli yapmaya başlayacaklarını söyleyen Koca açıklamasına şunları ekledi:
“Turkovac’ı Türkiye’nin hizmetine sunmaya hazırlanıyoruz. Daha evvel 2 doz aşı yaptırmış, Covid-19 geçirmemiş, 18-59 yaş ortası sağlıklı herkes bize takviye olabilir! 3. doz aşı tercihi özgür. Lakin madem gönüller yerli aşı Turkovac’ta, en az 3.000’imiz Turkovac’ı tercih etmeli!”
YERLİ AŞI TURKOVAC İNAKTİF Mİ, mRAN MI?
Erciyes Üniversitesi ile Sıhhat Bakanlığı Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı tarafından geliştirilen ve Bakanlık tarafından 3. doz aşı olarak önerilen Turkovac inaktif bir aşıdır. Tıpkı Sinnovac üzere olan Turkovac, bağışıklığı virüse karşı alıştırıyor.
YERLİ AŞI TURKOVACIN YAN TESİRLERİ VAR MI?
Üçüncü FAZ çalışması da tamamlanan Turkovac aşısının şimdiye kadar rastgele bir yan tesirinin gözlemlenmediği ortaya çıktı. Kayseri Kent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, aşının yan tesirinin olmadan ilerlemesi ardından hoş sonuçlar anılacağını belirtti. Bunun yanı sıra Kronik hastaların ve aşıya karşı bir mahzurunun olup olmadığı hastaya sorulması gerektiğinin altını çizdi.