Kış Sebzeleri Nelerdir?

Kış Sebzeleri Nelerdir?
Mevsimine göre sebze ve meyve tüketimi sağlık açısından çok önemlidir. Kış mevsiminde direncimizi arttırmak için sebze ve meyveler iyi birer destektir. Kış mevsiminde yenmesi gereken en önemli besin kaynaklarımıza bir göz atalım.
Ispanak
Ispanak, Amaranthaceae familyasından çiçekli tek yıllık otsu bir bitkidir. Ispanak aralık ayı itibariyle tezgahlarda görülmeye başlar. Mart sonuna kadar taze olarak tüketilebilir.
A ve C vitaminleri açısından zengindir. Soğuk algınlığını önler. Mide, karaciğer ve pankreas salgılarını uyarır. İçeriğinde demir, magnezyum, fosfor, iyot, potasyum ve sodyum bulunur.
Karnabahar
Karnabahar iyi bir c vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. bu besinden faydalanırken, etrafa yayılan koku doğru yöntemler ile önlenebilir. Karnabahar pişirirken, eve yayılan kokuyu önlemek için, pişirme suyuna bir miktar tuz ve iki kaşık sirke ilave edilir. Sonra, suyun üzerinde köpük oluşumu beklenir. Köpük oluştuktan sonra da, içine sebzeler koyulur. Bu sayede, koku giderilir.
Patates
Türkiye’de çok sık tüketilen bir besin olan patates için, önemli püf noktaları bulunmaktadır. Fırında patetes pişirirken, eski patates kullanılması önerilir. Patatesi fırına koymadan önce,çatalla birkaç kez delik açmak içindeki nemi açığa çıkarır bu da hem patatesleri lezzetlendirir hem de diri durmasını sağlar.
Sarımsak
Sarımsak, Hint mutfağından sonra en çok kullanan Türk mutfağında oldukça fazla kullanım alanı bulmaktadır. Sarımsağı havanda döverek kullanmak bıçakla kesmekten daha iyidir. Tadının yoğunluğunu daha rahat alabilirsiniz. Tansiyon düzenleyicisidir. Uzun ömrün sırlarından sayılmaktadır.
Brokoli
Brokoli haşlanarak yapılan salataları, az yağlı yapılan yemeği ile mutfakların sevilen kış sebzelerinden biridir. Manavdan brokoli seçerken, bazı noktalara dikkat edin. Keskin kokusu olan brokoli, taze değildir. Aldığınız brokoliyi, yıkamadan, plastik bir torbada, buzdolabında dört güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Marul
Çiğ olarak tüketilen marulun temizliği çok önemlidir. Marul yapraklarının, el ile tek tek kopartılarak, suda durulanması tavsiye edilir. Ayrıca, Marulu yıkadığnızı kapta birkaç damla limon sıkmak hijyen açısından tavsiye edilmektedir.
Lahana
Lahana ekim sonunda Pazar tezgahlarında görünmeye başlar şubat – mart sonuna kadar da devam eder. Beyaz lahanada, fosfor ve kalsiyum minareleri ile A, B1, B2, B12 ve C vitaminleri bol miktarda bulunur.
Havuç
Havuç kasım ayından itibaren tezgahlardaki yerini almaktadır. Kış ayları boyunca taze olarak tüketilebilmektedir. Yemeklerinize garnitürden tutun, salatasına, yemek lezzet vermek için de havuçtan sıkça yararlanır. Çiğ olarak da tüketilmesi gözler için çok faydalıdır.
Kabak
Kabağın; ülkemizde balkabağı, helvacıkabağı ve sakızkabağı gibi türleri bulunur. Tüm bu kabaklar Türkiye’de yaygın olarak, kolayca yetişebilmektedir.Sofralarda sebze olarak sıkça tüketilen tür, sakız kabağıdır. Anadolu’da bol miktarda yetişen bu kabağın meyvesi, oval görünümlü, beyaz-yeşilimsi renkli ve sert kabukludur.
Mantar
Mantarlar,alındığı zaman taze olarak tüketilmesi ve bekletilmemesi gerekir. Hemen tüketimi planlanmayan kültür mantarlarının, kese kâğıdı içinde ve ağzı kapalı olarak paketlenmesi gerekir. Bu şekilde mantarlar, buzdolabının sebze bölümünde saklanabilir. Mantar, hiçbir zaman plastik torbada saklanmaması gerekir.
Maydanoz
Maydanoz, mutfakta devamlı kullanılan bir besin olduğu için, her daim el altında bulundurulabilecek şekilde hazırlanabilir. Bunun için, maydanoz iyice yıkanır ve sonra kurutulur. Ardından, ayıklanır ve buzdolabı poşetlerine koyulur. Derin dondurucuda bu şekilde saklanan maydanozlar, kullanılacağı zaman derin dondurucudan çıkarılır.