Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri nelerdir?

Sindirim hastalıklarından biri olan huzursuz bağırsak sendromu kişinin ömür kalitesini düşürür. Şiddetli sancılara neden olan huzursuz bağırsak …

Sindirim hastalıklarından biri olan huzursuz bağırsak sendromu kişinin ömür kalitesini düşürür. Şiddetli sancılara neden olan huzursuz bağırsak sendromu vaktinde müdahale edilmediğinde önemli hastalıklara neden olabilir. Şişkinlik ve hazımsızlık belirtilerine yol açan huzursuz bağırsak sendromuna dair merak edilenleri haberin ayrıntısına ekledik. Bayanlarda daha çok görülür. Huzursuz bağırsak sendromu nedir?

İrritabl bağırsak ya da huzursuz olarak da geçer. Organik bir nedeni olmayan bu rahatsızlık çeşitli sebeplerden dolayı çıkar. Sindirim sorunu olan bu rahatsızlık yalnızca aklın bağırsağı değil tüm sindirimi tesirler. Erkeklere oranla bayanlarda daha fazla görülen bu rahatsızlık, şiddetli karın ağrıları ile kendini gösterir. Bağırsakların enfeksiyon kapması ya da birtakım ilaçların yan tesirleri ile hasara uğraması ile yaşanır. Yiyecek, içecek, ilaçlar ve hava yolu ile bedene giren bakterileri bağırsaklarda yoğun gaz oluşturur. Bu da bağırsakların tıkanmasına neden olur. Gaz bağırsaklardaki basınca neden olduğundan karın ağrısı ve şişkinlik üzere semptomlarla kendini gösterir. Yapılan kimi araştırmalarda bu duruma ster de neden olabildiği ortaya çıkarıldı. Gerilim altındaki beyin bedene sağlıklı hudut sinyalleri vermediğinden bağırsaklar fonksiyonlarını yerine getirmez. 

HASSAS BAĞIRSAK SENDROMU GENEL NEDENLERİ

Sindirim sisteminde gaz birikmesi

Bağırsakların iltihaplanması yahut enfeksiyon kapması

Bağırsaklarda yemek kalıntılarına bağlı gelişen kasılmalar 

HASSAS BAĞIRSAK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Sık sık yaşanan ishal atakları ve uzun vadeli tutmakta zorlanma
  • Karın bölgesinde istikrarsız şişkinlik ve şişkinliğe bağlı gelişen ağrı
  • Dışkılama sırasında gelen beyaz renkte mukus bağırsaklarda yiyeceklerin ayrışmadığı manasına gelir. 
  • Yemek sonrası karın alt bölgesinde sertleşme ve kramplar
  • Gaz sıkışması rahat gaz çıkaramamak ya da tam aykırısı sık ve makus kokulu gaz çıkarma 
  • İshalin yanı sıra kabız olarak da görünebilir.

Karın ağrısı

HASSAS BAĞIRSAK SENDROMU TEDAVİSİ

Bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat hayat kalitesini olumsuz etkilediğinden sendroma bağlı gelişen tesirler azaltılmaya çalışılır. Gerilimin bu hastalıkta tetikleyici olmasından ötürü uzmanlar gerilimi azaltacak tedaviler uygular. Birebir zamanda buğday, mısır, süt, peynir, yulaf, kahve, çavdar, yumurta, çay ve narenciye üzere besinlerden uzak durulması hastalığın tedavi sürecini dayanaklar. Gerilimin azalması için de rezene, nane ve papatya üzere bitki çaylarının tüketilmesinde yarar var. 

huzursuz bağırsak sendromu diyeti

HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU DİYETİ NEDİR?

Bedende depresyon ve ağır gerilim altında en çok etkilenen bölge sindirimdir. Sindirim sorunlarının en yaygını olan huzursuz bağırsak sendromunda uzmanlar ilaçlardan evvel doğal yollara müracaat. Bağırsak hareketlerini hızlandırmak için hastanın hayatından birtakım besinleri çıkartması, kimilerini ise sokmanız gerekiyor. Yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler bağırsakların yavaşlamasına neden olur. Yüksek lifli ve sıvı besinler ise bağırsakları hızlandırır. Bilhassa en değerli vakit olan kahvaltıdan başlayarak uygulanması gereken bir diyet. Lakin bir uzmana danışılmadan uygulanması hakikat değildir.

huzursuz bağırsak sendromuna âlâ gelen diyet

MATERYALLER;

Bir yemek kaşığı zeytinyağı

Bir yemek kaşığı yulaf

Bir bardak ılık ve laktozsuz süt

İki dilim ananas

Dört bütün ceviz

Beş adet fındık

YAPILIŞI

Tüm materyallerin hepsini blendrıdan geçiriniz. Tadı için bir kaşık bal ekleyebilirsiniz. Sabahları bir buçuk hatta iki bardak tüketebilirsiniz. Bu karışım hem hormonlarınızı hem hudut hücrelerini hem de sindirimi düzenler. Bu sayede baş ağrısı, gerilim ve huzursuz bağırsak sendromuna âlâ gelir. Ayrıyeten bu karışım tüm gün enerjik olmanızı dayanaklar. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir