Boynuzlu Kavun (Kiwano) meyvesinin yararları nelerdir? Boynuzlu kavun nasıl yenir?

Dünya genelinde vitamin ve mineral bakımından güçlü olan kiwano yani boynuzlu kavun tanınan olmamıştı. Fakat artan hastalıklar doğal ilaçlara …

Dünya genelinde vitamin ve mineral bakımından güçlü olan kiwano yani boynuzlu kavun tanınan olmamıştı. Fakat artan hastalıklar doğal ilaçlara yönlendirince boynuzlu kavun araştırmaya başlandı. Akdeniz iklimine sahip olduğumuz için ülkemizde de yetiştiriciliği artan kiwano güçlü bir antioksidandır. Boynuzlu Kavun (Kiwano) meyvesinin yararları nelerdir? Boynuzlu kavun nasıl yenir?

Tropikal meyve olan boynuzlu kavunun gerçek ismi Kiwano’dır. Ülkemizde dış kısmı kavuna benzetildiğinden bu isim koyulmuştur. İçeriğinde jölemsi ve çekirdek olan boynuzlu kavunun yüze 40’ı C vitamini içeriyor. Bunun yanı sıra protein, kalsiyum, demir, yüksek oranda besin lifi ve A vitamini de barındırıyor. Tadı muz ve salatalık ortası bir lezzette olan boynuzlu kavun, öncelikle yeşil oluyor. Daha sonra rengi sarı ve turuncuya dönüyor. Yeni Zelanda ve Afrika üzere ülkelerde sıklıkla tüketilen boynuzlu kavun bundan 5 yıl evvel ülkemizde tanınan oldu. Alanya, Mersin ve Antalya üzere kentlere uygun iklim şartlarında yetiştiriliyor. 

bu boynuzlu kavunun olgunlaşmamış halidir

BOYNUZLU KAVUN NASIL YENİR?

Olgunlaşmış boynuzlu kavunun lezzeti daha uygundur. Bu yüzden alırken turuncu renginde olmasına dikkat edin. Mersin, Alanya ve Antalya’dan tüm ülkemize dağıtılır. İnternet ortamında da satışı mevcuttur. Yeterlice yıkandıktan sonra tam ortadan ikiye bölünerek içindeki jölemsi ve çekirdeklerin olduğu kısım kaşıkla tüketilir. Dış kabukları da kurutularak kış aylarında çay yapılabilir. Öte yandan reçel marmelat üzere tatlı yiyeceklerde üretilebilir. 

NOT: Kayda geçmiş rastgele önemli bir yan tesiri olmayan boynuzlu kavunu, gebe ve kronik hastalığı olanlara çok önerilmiyor. 

 

boynuzlu kavun antioksidan bakımından zengindir

BOYNUZLU KAVUN (KİWANO) MEYVESİNİN YARARLARI NELERDİR?

  • İçerdiği C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan özelliği olan boynuzlu kavun, bağışıklığı güçlendirir. Hastalıklara karşı beden direncini artıran boynuzlu kavun, sayesinde bedendeki hür radikallerde kısa müddette etkisiz hale gelir. Bu yüzden hücreler saha sağlıklı yenilenerek kanser riskini azaltır. 
     
  • Bedendeki toksin oranını süratle azaltarak böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar. Mesanedeki atıkları idrar yoluyla atar. İdrar yolu enfeksiyonunu da böylelikle mahzurlar. 
     
  • Protein bakımından varlıklı olduğundan kemik ve kas kütlesini artırır. Kas ve kemik ağrıları yaşan şahısların tüketmesi tavsiye edilir. Bilhassa romatizma ve eklem rahatsızlıklarına doğal yarar sağlar.
     
  • C vitamini yalnızca bağışıklığı güçlendirmez birebir vakitte ciltteki hücrelerinde süratle yenilenmesini sağlar. Böylelikle C vitamini sayesinde kırışıklık ve yaşlanmayı geciktirir. Tırnakların süratle yenilenmesini sağlar.
     
  • Saç ve saç köklerini güçlendirir. Saç derisinin yenilenmesini sağlar. Böylelikle kepeklenme ve dökülme sıkıntılarını ortadan kaldırır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir