6 Dakikalık Egzersiz Beyninizi Alzheimer’dan Korumaya Yardımcı Olabilir

kaydeden Cara Murez
HealthDay Muhabiri
12 Ocak 2023 PERŞEMBE (HealthDay News) — Yeni, küçük bir araştırmaya göre, altı dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz sağlıklı bir beynin ömrünü uzatabilir, belki de Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının başlamasını geciktirebilir.
Araştırmacılar, kısa ama yoğun bisiklet sürmenin, beyin oluşumu, öğrenme ve hafıza için gerekli olan beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) adı verilen bir proteinin üretimini artırdığını buldu. BDNF’nin beyni yaşa bağlı zihinsel gerilemeden koruyabileceği düşünülmektedir.
Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nden çalışmanın baş yazarı Travis Gibbons, “BDNF, hayvan modellerinde büyük umut vaat etti, ancak farmasötik müdahaleler, BDNF’nin insanlardaki koruyucu gücünü güvenli bir şekilde kullanmakta şimdiye kadar başarısız oldu” dedi.
Gibbons, “İnsanların sağlıklı yaşlanmaya yardımcı olmak için BDNF’yi doğal olarak artırmak için kullanabileceği beynin kapasitesini koruyabilen farmakolojik olmayan yaklaşımları keşfetme ihtiyacını gördük” dedi.
Rapor 11 Ocak’ta Fizyoloji Dergisi.
BDNF, beynin yeni bağlantılar ve yollar oluşturma yeteneğini destekler ve ayrıca nöronların hayatta kalmasına yardımcı olur. Hayvan çalışmaları, BDNF’nin mevcudiyetini artırmanın düşünme, akıl yürütme veya hatırlama gibi bilişsel performansı artırdığını göstermiştir.
Bu çalışma için araştırmacılar, oruç tutmanın ve egzersizin insanlarda BDNF üretimi üzerindeki etkisine bakmak istediler.
Bir düzine erkek ve kadınla çalışan araştırmacılar, oruç tutmayı, 90 dakikalık düşük yoğunluklu bisiklet sürmeyi, altı dakikalık yüksek yoğunluklu bisiklet sürmeyi ve oruç tutma ile egzersizin bir kombinasyonunu karşılaştırdı.
Araştırmacılar, uzun, düşük yoğunluklu egzersiz olsun ya da olmasın, bir günlük oruç tutmaya kıyasla BDNF’yi artırmanın en etkili yolunun kısa ama güçlü egzersiz olduğunu söyledi.
BDNF, BDNF değişikliği göstermeyen aç kalmaya veya BDNF’de hafif bir artış gösteren uzun süreli aktiviteye kıyasla dört ila beş kat daha fazla arttı.
Çalışma yazarları, bu bulguları daha iyi anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.
Araştırmacılar, beynin vücudun enerji taleplerini karşılamak için tercih ettiği yakıt kaynağını bir başkasıyla değiştirdiğini varsayıyorlar. Bu, potansiyel olarak kanda daha fazla BDNF’ye yol açan yolları başlatabilen egzersiz sırasında glikoz yerine laktatın metabolize edilmesi anlamına gelebilir.
BDNF artışı, büyük miktarlarda BDNF depolayan artan sayıda kan trombositlerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu, egzersizden oruç tutmaktan daha fazla etkilendiğini açıkladılar.
Devam eden araştırmalar, kalori kısıtlaması ve egzersizin etkilerini daha fazla inceleyecektir.
Gibbons bir dergi haber bülteninde, “Şu anda daha uzun süreler, örneğin üç güne kadar oruç tutmanın BDNF’yi nasıl etkilediğini inceliyoruz” dedi. “Orucun başında çok egzersiz yapmanın orucun yararlı etkilerini hızlandırıp hızlandırmadığını merak ediyoruz. Oruç ve egzersiz nadiren birlikte incelenir. Oruç ve egzersizin insan beynindeki BDNF üretimini optimize etmek için birlikte kullanılabileceğini düşünüyoruz.”
Daha fazla bilgi
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi BDNF hakkında daha fazla bilgiye sahiptir.
KAYNAK: Fizyoloji Dergisi, haber bülteni, 11 Ocak 2023