Pi sayısında yeni üstün dereceli: 62.8 trilyon basamak

Bilim insanları sonsuz Pi sayısında yeni bir hesaplama rekoru kırdı. Toplamda 108 gün ve 9 saat devam eden hesaplama sonucu 62.8 trilyon basamak elde edildi. Araştırmacılar son 10 basamağı da paylaştı. İşte Pi sayısına ilişkin şaşırtıcı ve hayret verici bilgiler…
İsviçreli bilim adamları Pi sayısında yeni bir rekora imza attı. Süper bilgisayarla meydana getirilen hesaplamada virgülden sonrasında 62.8 trilyon sayı elde edildi.

Söz mevzusu hesaplama 108 gün ve 9 saat sürdü. Bu süre uzun benzer halde görünse de bundan önceki rekorun neredeyse üçte birine denk geliyor. 2019 yılındaki rekorda 50 trilyon basamak hesaplanmıştı.

Graubuenden Üniversitesi Uygulamalı Bilimler bölümünün yapmış olduğu çalışmayla 2020 rekoru da kırılmış oldu. Bilim insanları ek olarak 62.8 trilyonluk yeni rekorun son 10 basamağını da paylaştı.

Bir Word sayfasına Times New Roman yazı tipinde ve 11 puntoda 4 bin 180 sayı yazılabiliyor.

Eğer araştırmacılar buldukları sayısı yazıcıdan çıkarmak isterse 15 milyardan fazla A4 boyutunda kağıda gereksinim duyacaklar.

Guinness Rekorlar Kitabı’na verilen sertifikaya nazaran Pi sayısının şimdiye kadar hesaplanan son olarak 10 basamağı 7817924264 oldu. Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölünmesinden elde ediliyor.

Bir tekrardan dizilimi tespit edilemeyen Pi sayısının sonsuz olduğu belirtiliyor. Bilim insanları ilk 10 basamağı 3.141592653 olan Pi sayısının rekorunu zorlamaya devam ediyor.

Ayrıca Pi’yi hesaplamak için geliştirilen tekniklerin RNA analizi, akışkanlar dinamiği simülasyonları ve metin analizi benzer halde alanlarda da kullanılabileceği belirtiliyor.

Pİ SAYISINI KİM BULDU?
Pi sayısının kim tarafınca bulmuş olduğu kati olarak bilinmemektedir. Ancak bu sayının zamanı millattan önceye kadar dayanıyor.

SEMBOLÜNÜN ANLAMI NE?
Pi sembolü, Yunan alfabesinin 16. harfidir.

KAÇ BASAMAĞI BİLİNİYOR?
Pi sayısının 6 trilyonuncu, 8 trilyonuncu, 9 trilyonuncu ve 10 trilyonuncu basmakları 5’tir (İnanmıyorsanız denetim edin)

3.14 Pİ GÜNÜ NEDİR
Dünya Pi Günü, matematik sabiti pi sayısı anısına kabul edilmiş ve her yıl 14 Mart’ta kutlanmaktadır. Pi sayısı anısına kabul edilmiş ve her yıl 14 Mart’ta kutlanmaktadır. Nedeni ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının anımsatmasıdır.

NE ZAMANDAN BERİ KUTLANIYOR?
İlk kez 1998 senesinde San Francisco Exploratorium’da meşhur bir fizikçi olan Larry SHAW tarafınca kutlanan Pi Günü, Türkiyede ilk kez 2007 senesinde kutlanmıştır.

PİPHİLOLOGY NEDİR?
Pi sayısını ezberlemek için kullanılan yöntemlerin tümüne verilen isimdir.