Tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada

Sigaraya en son gelen zamlardan sonra bırakmayı düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Lakin her zamda olduğu gibi gerçekten bırakabilenlerin sayısı çok az. Sağlığınız için siz değerli takipçilerimize özel haberimizi yayınlayarak sigarayı bırakma yolculuğunuza bir destek de biz vermek istedik. Yazımızın devamında haberin detaylarını bulabilirsiniz.

ABD’de Sağlığın Değerlendirilmesi Enstitüsü’nce yürütülen bilimsel incelemeyla 1990’da ölüm niçinleri arasında 4. sırada yer alan tütün tüketiminin, 2017’de yüksek tansiyondan sonra 2. sıraya yükseldiği belirlendi.
ABD’deki Sağlığın Değerlendirilmesi Enstitüsünce oluşturulan bilimsel incelemeyla 1990’da 4. sırada yer alan tütün tüketimine bağlı ölümlerin, 2017’de yüksek tansiyondan sonra 2. sıraya yükseldiği ve mühim risk etkeni olarak belirlendiği meydana konuldu.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu delegesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, tütün ürünlerinin tüketimi ile tütün dumanına maruziyetin hastalık gelişimi ve ölüm riski üzerindeki tesirsine yönelik bilimsel çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Tütün tüketiminin başta kanser ile kalp ve solunum hastalıkları olmak üzere obezite, yüksek tansiyon, metabolik sendrom, bağırsak hastalıkları gibi detaylı sıhhat problemlerine niçin olduğu, ilaveten astım gibi hastalıklarda atak tehlikesini artırdığının bilimsel çalışmalarla meydana konulduğunu hatırlatan Bilir, tütün dumanına pasif maruziyetin de hastalık gelişiminde mühim mühim bir etken olduğunu vurguladı.

Bilir, tütün tüketiminin bir alışkanlık olduğunu ve gerektiğinde bilimsel destek alınarak bırakılabildiğini hatırlattı.

Tütün tüketimi ve tütün dumanına pasif maruziyetin ortadan kaldırılmasını takiben, bedenin vakit içerisinde süratle kendini toparlamaya ve hücrelerin yenilenmeye başladığını izah eden Bilir, alışkanlıktan uzaklaşıldığında önlenebilir hastalık tehlikesinin de büyük ölçüde azaldığının altını çizdi.

“TÜTÜN KULLANIMI 2017’DE ERKEKLERDE EN SIK ÖLÜM NEDENİ”

Prof. Dr. Bilir, ABD’de Sağlığın Değerlendirilmesi Enstitüsü (Institute of Health Metrics and Evaluation) tarafından, ölüm niçinleri ve buna tesir eden etkenler üstüne bilimsel inceleme yapıldığını söyledi.

Sonuçları uluslararası ölçekli Lancet dergisinde yayımlanan incelemenın, dünya çapında 195 ülkede 1990-2017 senelerinde meydana gelen ölümleri kapsadığını izah eden Bilir, “Ölümlerin, davranış özellikleri, bölgesel etkenler, metabolik tehlikeler gibi 84 risk etkeni ile temasının incelendiği incelemeda, tütün tüketiminin önlenebilir davranış etkenleri arasında ölüm sebebi olarak ilk sırada yer aldığı meydana konuldu” dedi.

Bilir, tütün tüketiminin neticelerına dair sansasyonel neticeler elde edildiğine ilgi çekerek, şunları kaydetti:

“Araştırmada, ölüm niçinleri arasında 1990 senesinde 4. sırada yer alan tütün tüketimi, 2017 senesinde 2. sıradaki ölüm sebebi durumundadır. Dünya çapında 195 ülkede 1990-2017 yılları arasında meydana gelen ölüm niçinleri arasında hipertansiyon ilk sırada, tütün tüketimi da ikinci sıradadır.

Önlenebilir ölüm niçinleri olarak bakıldığında ise tütün tüketimi en sık görülen ölüm sebebidir. Erkeklerde tütün tüketimi 2017 senesinde en sık ölüm sebebi olarak gösterildi ve en çok iş göremezliğe niçin olan etken olarak belirtildi.”

“TÜTÜN KULLANIMINA BAĞLI ÖLÜMLER YÜZDE 11,2 ORANINDA ARTTI”

Tütün tüketiminin 2017’de 7 milyon 100 bin bireyin ölümünden mesul olduğunu ifade eden Bilir, buna bağlı ölümlerin 2007 ila 2017 arasında yüzde 11,2 oranında arttığını söyledi.

Bilir, şu şekilde devam etti:

“Bu ölümlerin üçte ikisinden çoğu (yüzde 69,4) dört hastalık sebebiyle oldu. Bunlar içerisinde 1 milyon 620 bin şahıs kalp hastalığı, 1 milyon 230 bin şahıs KOAH, 1 milyon 190 bin şahıs akciğer kanseri ve 887 bin şahıs de inme sebebi ile yaşamını yitirdi. Sigara dumanından pasif tesirlenim neticesi ise 2017 senesinde 1 milyon 220 bin şahıs hayatını kaybetti. Bu ölümlerin başlıca niçinleri 382 bin ölümle kalp hastalığı, 266 bin ölümle KOAH, 179 bin ölümle alt solunum yolları enfeksiyonu olmuştur. Sigara dumanından pasif tesirlenim neticesi meydana gelen ölümler 2007 ile 2017 yılları arasında ise yüzde 10,2 oranında arttı.”

Prof. Dr. Bilir, tütün tüketiminin önlenebilir ölüm niçinleri arasında en mühim etken olduğunu vurgulayarak, süre kaybetmeden tütün tüketiminin bırakılması ve dumana maruziyetten kaçınılması gerektiğine işaret etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir