Önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedeni: İyot eksikliği

İyot, tiroid hormonlarının üretiminde mühim rol oynuyor. Dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin en mühim namacıylainin iyot eksikliği olduğunu bildiren uzmanlar, yeterli iyot alımının büyüme ve ilerlemedeki önemini belirtiyor ve iyot eksikliğinin birtakım hastalıklara namacıyla olduğuna ilgi çekiyor.

İyot elementinin, tiroid hormonlarının üretimi amacıyla gövdee dışarıdan alınması mecburi olduğunu ifade eden Üsküdar Üniversitesinden Dahiliye Eksperi Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “Yeterli iyot alımı normal büyüme ve ilerleme amacıyla elzemdir. İyot eksikliği, yetersiz tiroid hormonu üretimine yol açarak ve diğer mekanizmalarla iyot eksikliği hastalıklarına sebep olur” dedi.

İYOT EKSİKLİĞİ, DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bu elementin yalnızca iyot sahibi olan ya da iyot ek edilmiş gıdalar yolu ile ağızdan alınabildiğini bildiren Yıldırım, “Diyetle alınan iyodun tamamına yakını mide ve oniki parmak bağırsağından kısa vakitde emilir. İyot eksikliği halinde tiroid bezi doğrulusunda iyot tutulum seviyesi %80’e kadar çıkarken, yeterli iyot alımında bu miktar %10 seviyesinde kalmaktadır. İyodun yarı ömrü normalde 10 saat kadardır, iyot eksikliği hallerinde bu vakit uzar” şeklinde konuştu.

Dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin en mühim namacıylainin iyot eksikliği olduğuna ilgi çeken Yıldırım, detaylı yaş Aralıklarında değişik hastalık risklerinin meydana çıktığını söyleyerek, söz hususu hastalıkları şu şekilde sıraladı:

-Bebeklerde zekâ geriliği.
– Beden ilerleme geriliği.
– Düşük doğum ağırlığı
– Çocuklarda gövde ve zekâ ilerleme geriliği.
– Bebek ve erişkinlerde tiroid hastalıkları.

“İYOT İHTİYACINIZI İLAÇLAR YERİNE BESİNLERDEN KARŞILAYIN”

Düşen hormon standardına bağlı olarak hipotiroidizm belirtileri gelişebildiğini dile getiren Uzman, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Vücudun iyot ihtiyacının, ilaçlar yerine gıdalarden karşılanması daha da sıhhatli olacaktır. Bazı hallerde gıdalar de yetersiz kalacağından, iyot eksikliği olan şahıslara ilaçlı tedavi uygulanabilmektedir. İyot sahibi olan gıdalar; patates, süt, yoğurt, yumurta, hindi göğüs eti, balık, iyotlu tuz, Himalaya kristal tuzu, beyaz ekmek olarak karşımıza çıkmaktadır. İyot kullanımına olan gereksinim hamilelik ve emzirme döneminde artıyor. Çalışmalar ve sıhhat örgütleri bilgilerine göre menopoz döneminde ek olarak iyot ihtiyacında azalma ya da artış yönünden tavsiye bulunmamaktadır.”

DENGELİ BESLENME İLE YETERLİ İYOT ALIMINI SAĞLAMAK MÜMKÜN

Dr. Yıldırım, dengeli beslenme ile gerektiği kadar iyot alımını sağlamanın olası olduğunu belirterek, “Tuz kısıtlaması gereken hasta kümeleri amacıyla sırf iyot alması adına tuzu çoğaltmak deva değildir. İlerleyen dönemlerde tuzdaki iyot seviyesinı artırarak tuz kısıtlamayı destekler şekilde yeni düzenlemeler gündeme gelecektir. Rafine edilmeyen, içeriği net olarak bilinmeyen, diğer katkı maddelerinin natural ya da suni olarak eklendiği, kaya tuzu, gurme tuzları gibi tuzların kullanılmasını önermemekteyim” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.