Bebeğiniz düştüyse bu 10 belirtiye dikkat!

Yeni anne-babalar bebeklerini kucaklarına alırken bile tedirginlik yaşayabiliyor. Bu kaygı kaynaklarının başında ise çocuklarının düşmesi ve başını bir yere çarpması olsılığı geliyor.

Bebeğin başsına aldığı darbenin tehlikeli olma olsılığıni dile getiren Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sihhati ve Hastalıkları Eksperi Dr. Muhammet Ali Varkal, anne-babaların bu tür hallerde panik yapmadan düşen bebeklerini bir vakit ilgiyle izlemelerinin ve en ufak bir değişiklikte hekime başvurmalarının hayati ehemmiyet taşıdığını belirtti.

Bebeklerde en sık görülen kazaların başında mama sandalyeleri, beşik, kucak, koltuk ve kanepe gibi yerlerden baş üstü düşmelerin yer aldığını, daha büyük çocuklarda ise bu tür kazaların oyun parkları, kreş ve okullarda ortaya yaklaştığını dile getiren Varkal, “Bu tür düşmelerde ilk 24 saat çok mühimdir. Düşen bebek ya da çocuk en az 2 saat uyutulmadan gözetim altında tutulmalıdır. Herhangi bir yaralanma, kanama, bilinç kayıbı ya da havale varsa anında sıhhat ekiplerini arayarak şunları yapın;
Havale ya da kusma varsa çocuğunuzun boynunu düz tutarak yan yatırın.
Kanama varsa gazlı bez ya da temiz bir havlu ile üzerine baskı uygulayın.
Ambulansın gelmesini bekleyin” dedi ve uyarılarına şu şekilde devam etti:

BU BULGULAR VARSA MUTLAKA DOKTORA BAŞVURUN!

“Aşağıdaki açıklananden biri bebekte görülmüyorsa, bebeğin bedeni yaralanmalar yönünden denetim edilmelidir. Çocukta rahatsız edecek bir bilgi yoksa hastaneye gitmeye lüzum kalmayabilir ancak birtakım haller yönünden çocuğun gözlemlenmesi lüzummektedir. Tehlikeli olabilecek açıklanan şu şekilde sıralanabilir:

Küçük bebeklerde anlamsız ve uzun vakitn ağlama varsa, bebek bir türlü sakinleştirilemiyorsa,
Bıngıldağında şişlik, bombelik oluşmuşsa,
Uykuya meyil varsa, her vaktinden daha uzun vakit uyuyorsa ya da onu uyandırmakta zorlanıyorsanız,
Göz bebeği boyutları eşit değilse,
Tekrarlayan kusma oluyorsa,
Burun ya da kulaktan kan, sarı-beyaz renkli sıvı geliyorsa,
Şiddetli ve tiz sesle ağlama varsa,
Yürüyebilen çocuklarda dengesiz yürüme, kol ve bacaklarda güç kayıbı varsa,
Işığa ve sese duyarlılık varsa,
Gözlerde kayma, el ve kollarda istemsiz atımlar gibi havale belirtileri varsa vakit kaybetmeden ekspere başvurulmalıdır.

BEBEĞİNİZİ YATAĞINDA UYUTUN!

Annelerin fazlası bebeklerini daha rahat emzirebilmek amacıyla yanlarında yatırmaktadır. Fakat bebekler büyüdükçe hareketlenmeleri artacağı amacıyla düşme riskleri de artmaktadır. Bu düşmelerin fazlası ciddi bir yaralanmaya namacıyla olmamaktadır. Fakat baş üzerine düşme mühim neticeler doğurabilmektedir. Bu amaçla bebeği kendi yatağında uyutmak beklenmedik düşmeleri önleyecektir. Hem de bebeklerin kendi yataklarında uyuması onların uyku eğitimlerine de mühim bir katkı sağlamaktadır.

KAZALARA KARŞI ÖNLEM ALIN!

Evde alacağınız kolay önlemler bebeğinizin sağlığını korurken, sizin de kaygılarınızı azaltacaktır. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir:

Bebeğin yatağının bariyerlerini aşarak düşmesi şansına karşı, yatağın altındaki kısımlara minder tipi yumUşak malzemeler koyarak yatak çevresini güvenilir duruma getirin.
Bebeğinizi emekleme dehemmiyetinde uzun vakit tek başına bırakmayın.
Pencerelere bebek kilidi yapın, üzerine çıkabileceği eşyaları sabitleyin.
Bebeğinizi balkon ve merdivenlerden uzak tutun.
Mobilyaların sivri olan köşelerini plastik köşe koruyucular ile kapatın.
Yüksekte tespit edilen eşyaların kablo ve iplerini bebeğinizin ulaşamayacağı şekilde ayarlayın, aksi durumda çekip üzerine düşürebilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.