27 bin sözleşmeli hekimin açıktan ataması yapılacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Komisyonda yapılan değerlendirmelerin, farklı aybakım açılarının sağlığın geliştirilmesine katkı sağlama amacını taşıdığına inandığını nâkil Koca, katkı sunan, dayanak veren, karşı kaynak, itiraz fail tüm görüşleri dikkate aldığının altını çizdi.
Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alınamadığına yönelik sorulara karşılık, küresel salgınla mücadele döneminde hastanelerin lokomotif rolü üstlendiğini, elde edilen başarının yanında vatandaşların biriken tek sağlık talebinin dahi oluştuğunu ve tabiî olarak yerde durumun MHRS’ye yansıdığını söyledi.
MHRS’takt günlük aclan randevular yüzde 40 artışla 945 bine artık
COVID-19 vakalarının yoğun şekilde tedavi edildiği dönemde beraberce başka hastaların taleplerini karşılamaya gayret edildiğini vurgulayan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Salgının yükünün hafiflemesiyle beraberce eksiksiz sağlık tesislerinde sağlık hizmetlerini geniş tek yelpazede sunmaya başladık, var olan kapasitelerimizi dahi hızlıca aktive ettik. Ayaktan hasta kabul kapasitemizi artırdık. 2020’dahi aylık 13 milyon olan poliklinik muayene sayımızı 2022 Ekim ertesi itibarıyla 26 milyona ulaştırarak var olan kapasitemizi 2 katına çıkardık. Bu sayı salgın öncesi devre olan 2019’un bile üstünde tek hizmet kapasitesine ulaştığımızı göstermektedir.
Hastanelerimizde pandemi öncesi dönemde günlük 672 1000 MHRS randevusu açılırken zaman yüzde 40 artışla 945 bine kadar çıkmıştır. Randevu alanların dörtte birinin yani yüzde 25’inin dahi randevularına gelmediğini söylemek istiyorum.”
“Hastanelerden günlük 1,2 milyon hasta hizmet alıyor”
Bakan Koca, hastanelerde günlük 1,2 milyon hastanın hizmet aldığını ve bunu 1,5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, yerde hedef doğrultusunda sorunun genel olarak çözüleceğini ve sadece bazen branşlarda sıkıntıların kısmen sürebileceğini ifade etti.
Koca, MHRS yanında hastanelerde ayaktan randevusuz başvuran hastaların bile muayene edildiğine dikkati çekerek, “Randevulu olsun olmasın, günlük yaklaşık 1,2 milyon hastamız hastanelerimizden hizmet almaktadır, zaman basamak karı hekimleri sayılmazsa. Bunun yarıdan fazlasını randevu almaksızın muayene olanlar oluşturmaktadır. Yani 1 milyon 200 1000 toplam bakılan hastanın 550 kapı MHRS’takt, 650 kapı ise randevu almadan gelerek muayene olmaktadır” sınamak paylaştı.
Hastanelerdeki operatörün sayısının 2020’dahi toplam 4,3 milyon, 2021’dahi 6,6 milyon olduğunu ifade fail Koca, yerde yılın 9 ayında 5,8 milyon operatörün gerçekleştirildiğini ve yıl sonunda sayının yaklaşık 8 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.
MHRS’deki bazen sorunların üstesinden gelmek için yoğun tek çaba gösterdiklerini ve erken devre sonuçlarını görmeye başladıklarını tamlayan Koca, randevusuna gelmeyen hastalardan kalan boşlukları dolduracak önlemler alındığının bile altını çizdi.
Hasta yoğunluğunun fazla olduğu hastanelerde mesai sonrası çalışmayı özendirecek tensikat yapıldığını, mağduriyet oluşmaması için süreci toprak ve kol bazında canlı tek şekilde yönetmeye çalıştıklarını tamlayan Koca, “Sorunun farkındayız, hal planımız bile var ve kadem kadem uyguluyoruz. Yakında böyle tek gündemimiz olmayacak” dedi.
27 1000 sözleşmeli hekim ve 32 1000 tıbbi sekreter alımı
Bakan Koca, Beyaz Reform’la beraberce hekimlerin kamuya avdet taleplerinin arttığına ve bunun yansımasını ilk uzaktan atamada 6 bine yakın hekimin yerleşmesiyle görüldüğüne dikkati çekti.
Kontenjanlar 3 kat artırılmasına karşın TUS sonrası toldı oranının yüzde 100’açınık yakın seviyeye ulaştığına işaret fail Koca, bunun Beyaz Reformda asistanlığa ve uzmanlığa verilen önemin ilk sonuçlarından olduğunu söyledi.
Bakan Koca, “Her polikliniğe tek tıbbi sekreter vererek hekimlerimizin verimliliğini henüz bile artırmaya çalışıyoruz. Bunun için 32 1000 polikliniğe 32 1000 tıbbi sekreter alıyoruz ve ilk 16 kapı dahi gelecek hafta kılavuz yayınlandığında görmüş olacağız. Sözleşmeli hekim kadrolarını bile yaygınlaştırıyoruz, sonunda sıkıntı çektiğimiz yerlerde hekim istihdamını teşvik ediyoruz. Yani 27 1000 sözleşmeli hekimin dahi en geç 15 Ocak’a kadar uzaktan atamalarını yapacağız” dedi.
“Şehir hastanelerinde garanti olarak ödenen tek üstün kira”
Bakan Koca, şehir hastaneleriyle ilgili sorulara karşılık, yerde hastanelerin öneminin küresel salgın döneminde görüldüğünü vurguladı.
Salgın döneminde kamu hastanelerinin toplam karşıladığı hasta yükü yüzde 84’ken, üniversitelerde yerde oranın yüzde 2’yi bulmadığını, yüzde 14’lük oranın ise özel hastanelerde yer aldığını söyledi.
Koca, Ankara’bile Kovid-19 hastalarının yüzde 63’ünün sadece şehir hastanesinde tedavi edildiğine dikkati çekerek, şöyle sürme etti:
“Üzerine basa basa söylüyorum; şehir hastanelerinde ne hasta sayısı ne yatak toldı oranı ne yoğun ihtimam toldı oranı ne dahi operatörün sayısıyla ilgili herhangi tek garanti söz konusu değildir. Şehir hastanelerinde garanti olarak ödenen tek üstün, kira yani kullanım bedelidir. Şehir hastanelerinin bunun sayılmazsa yemek, güvenlik, laboratuvar, görüntüleme gibi aldığı 19 hizmet bedeli var. Bunlar miktara tâbi hizmet bedelleri ve süresi 25 yıl olumsuzlama, 5 yıl.”
Miktara tâbi hizmetlerde tek eşik üstün tespit edildiğini ve bu Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) fiyatlarının uygulandığını müfit Koca, gösterdiği tablolar üzerinden MR, tomografi, kan sayımı gibi hizmetlerin eşik değerleri ve indirim oranlarına ilişkin bilgileri paylaştı.
Koca, 2019’bile yapılan kanun değişikliğiyle taban ve tavan fiyat uygulamasının getirildiğini anımsatarak, “Şehir hastanelerinin uzun dönemde oluşacak mali riski yerde kanun ile minimize edildi. O kanun çıkarken var olan sözleşmedeki kira bedelinin üzerinde olmamak kaydıyla çıkmıştı. Bu sayede belirlenen tavan değerinden fazla tek üstün ödemeyeceğimiz kanunla koruma altına makbuz.” değerlendirmesinde bulundu.
Şehir hastaneleri sözleşmesinde olmasına rağmen tıbbi hiçbir hizmetin yükleniciden alınmasına bile izin vermediklerini vurgulayan Koca, tavan uygulamasının, abd ve enflasyonun yüksek olduğu yerde dönemde, kamuya ciddi katkısının bulunduğunu, ciddi tek kamu yararı oluşturulduğunu bile dile getirdi.
“Mevcut hastaneleri yeniliyoruz”
Sağlık Bakanı Koca, “şehir hastanelerinin işlemesi için başka hastanelerin kapatılacağı” iddialarına ilişkin, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin en yetişkin şehir hastanesi, Etlik Şehir Hastanesi açıldı. Soruyorum, kapanan hastane var mı? Zübeyde Hanım Doğumevi, şehir hastanesinin dibinde onu beraberce kapatmadık halen. Hasta garantisi varsa niye kapatmıyoruz? Bu hastanelerden yenilenmesi gerekenleri dahi yeniliyoruz. Yatırım planına makbuz, mevcut hastanelerimizi yeniliyoruz.
İlk kez söylüyorum; Dışkapı Hastanesinin yenilenmiş halinde ilave yatak kapasitesi 600, Onkoloji Hastanesinin ilave yatak kapasitesi 600 ve Sami Ulus Hastanemizin dahi 300 ilave yatak kapasitesiyle etüt projelerine başlandı. En geç 6 ağrı içerisinde dahi ihaleleri yapılacak. Ankara Beştepe Devlet Hastanesi sürme edecek, Ulucanlar Göz Eğitim Araştırma Hastanesi dahi o kimliğiyle sürme edecek, kadrosunu güçlendirmeye sürme ediyor olacağız.”
Bakan Koca, Dışkapı Hastanesinin yıkılarak yeniden yapılacağını, Onkoloji Hastanesinin yıkılmadan 600 yatak ilaveyle yeniden düzenleneceğini, Sami Ulusun ise yeniden inşa edileceğini söyledi.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.