Zeyniler Köyü nerede, nasıl gidilir? Çalıkuşu romanı nerede geçiyor?

Reşat Nuri Güntekin’in ünlü romanı Çalıkuşu’nun ilham kaynağı olan Zeyniler Köyü son periyotlarda pek çok kişinin merak konusu haline geldi …

Reşat Nuri Güntekin’in ünlü romanı Çalıkuşu’nun ilham kaynağı olan Zeyniler Köyü son periyotlarda pek çok kişinin merak konusu haline geldi. Pekala Zeyniler Köyü nerede? Zeyniler Köyüne nasıl gidilir? Zeyniler Köyü nasıl bir yer? Zeyniler Köyünde nereye gidilir? Çalıkuşu Zeyniler Köy Konağı nerede? Çalıkuşu romanı nerede geçiyor? İşte karşılıklar…

Türkiye’nin önde gelen müelliflerinden Reşat Nuri Güntekin‘in Çalıkuşu isimli romanı Türk klasiklerinin en sevilen yapıtları ortasında yer alıyor. 1923’de yayımlanan kitap yıllar geçmesine karşın etkileyici öyküsüyle ağır ilgi görüyor. 2013 yılında dizi olarak da karşımıza çıkan Çalıkuşu’nda geçen Zeyniler Köyü ise son periyotlarda birçok kişi tarafından merak edildi. Türkiye’nin en özel yerlerinden biri olan Zeyniler Köyü, yemyeşil tabiatı ve tarihi dokusuyla her yıl binlerce turiste kapılarını aralıyor. Gelin, Çalıkuşu’nun bu sevimli köyünü yakından tanıyalım.

ZEYNİLER KÖYÜ NEREDE?

Zeyniler Köyü, Bursa kentinin Yıldırım ilçesinde yer almaktadır. “Beşevler Köyü” olarak da bilinen bu sevimli köy Yıldırım ilçesinin Teferrüç mahallesine 3 kilometre uzaklıktadır. Bu köyü özel kılan ise Reşat Nuri Güntekin‘in 1922 yılında yazdığı “Çalıkuşu” romanının baş karakteri Feride’nin öğretmen olarak misyon yaptığı köy olarak bilinmesidir. 

Bursa, Zeyniler Köyü

ZEYNİLER KÖYÜ NASIL BİR YER? ÇALIKUŞU ROMANINDAKİ ZEYNİLER KÖYÜ NEREDE?

19. yüzyılda Ahıska Türkleri tarafından kurulan Zeyniler Köyü, kış turizminin en beğenilen yerlerinden biri olan Bursa’nın Uludağ eteklerinde yer alıyor. Bilhassa yamaç paraşütü için sıklıkla tercih edilen Zeyniler Köyü’nde büyük bir yamaç paraşüt pisti bulunmaktadır. Şayet sizde bu tecrübeden faydalanmak isterseniz her yıl nisan ayından ekim ayı ortasına kadar Zeyniler Köyüne gelebilirsiniz. 

Zeyniler Köyü

Zeyniler Köyünün tanınmasında değerli bir rol oynayan Reşat Nuri Güntekin’in anısını yaşatmak için köye 2013 yılında bir tesis yaptırılmıştır. Buna nazaran; Güntekin’in Çalıkuşu Feride ile tanıştığı köy olarak hafızalarda yer edinen Zeyniler Köyü’nde yıllar evvel vazife yapan ünlü müellif bir gün köyde gezerken çocuklar etrafını sarar. Bu esnada 7-8 yaşlarında bir kız çocuğu erik ağacının zirvesine çıkar ve kısımdan kısma atlar. Bunu gören ünlü müellif “Çalıkuşu, düşersin! Dikkat et, in aşağıya” diyerek Feride’ye seslenir. Kız çocuğundan çok etkilenen Güntekin, bu köyde tanıştığı Feride’yi romanının baş kahramanı yapar. 

Reşat Nuri Güntekin

ZEYNİLER KÖYÜNDE NERELERE GİDİLİR? ZEYNİLER KÖYÜNDE GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Şayet sizde bu eşsiz romanın geçtiği Zeyniler Köyüne gelmeyi düşünüyorsanız yemyeşil bir atmosfere kucak açmaya hazır olun. Ülkemizin güçlü tabiatına konut sahipliği yapan Zeyniler Köyünde kesinlikle görmeniz gereken yerler ise şu haldedir:

  • Kaplıkaya Deresi
  • Çalıkuşu Zeyniler Köy Konağı
  • Zeyniler Köyü Çalıkuşu Meskeni
  • Yamaç Paraşütü Alanı
  • Zeyniler Seyir Terası

Zeyniler Köyünde gezilecek yerler

ÇALIKUŞU ZEYNİLER KÖY KONAĞI

Zeyniler Köyü Meydanı’nda yer alan Çalıkuşu Zeyniler Köy Konağı, köyde yaşayan 40 bayanın bir ortaya gelerek oluşturduğu tanınan bir durak haline geldi. Köyün yemek yenilebilen tek yeri olan bu konakta birbirinden özel Bursa lezzetlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Kooperatif teşebbüsü olan bu yer bilhassa mükellef kahvaltılarıyla da epeyce meşhur.

Çalıkuşu Zeyniler Köy Konağı

ZEYNİLER KÖYÜNE NASIL GİDİLİR?

Bursa’dan Zeyniler Köyüne ulaşım sağlamak için dilerseniz toplu taşıma aracı dilerseniz özel araç kullanmayı tercih edebilirsiniz. 15/B ve G/4-T otobüs sınırlarıyla Yıldırım Bölgesi’ndeki Zeyniler Köyüne çarçabuk gidebilirsiniz. Şayet teleferik ile bu köye gitmeyi planlıyorsanız Teferrüç durağında inebilirsiniz. 

Zeyniler Köyüne nasıl gidilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.