Sıhhate en ziyanlı 10 yiyecek açıklandı!
New York Post gazetesi, dünya üzerinde bugüne kadar sıhhate ziyanlı yiyeceklerle ilgili yapılmış çok sayıda araştırmayı derleyerek bir ortaya …
New York Post gazetesi, dünya üzerinde bugüne kadar sıhhate ziyanlı yiyeceklerle ilgili yapılmış çok sayıda araştırmayı derleyerek bir ortaya getirdi. Hazırlanan listede kahvaltılık sucuk, pastırma ve hindi füme üzere işlenmiş; günlük hayatta en sık tüketilen besinler yer aldı.
Gelişmiş ülkelerin birçoğunda mevt nedenlerinin yüzde 26’sı işlenmiş et eserlerini çok derecede tüketmekten kaynaklanıyor. Sucuk, salam, sosis ve pastırma üzere işlenmiş et eserlerinde bulunan esirgeyici hususlar ve çok tuz insan sıhhatini tehdit eden faktörlerin başında geliyor.
Son olarak, ABD merkezli New York Post gazetesi, uzmanların çalışmalarından yola çıkarak sıhhate en ziyanlı 10 yiyeceği derledi.
PASTIRMA
Hekim Reyzan Shali, olağan hücrelerin kanser hücrelerine dönüşme sürecine atıfta bulunarak, “Birçoğu, Dünya Sıhhat Örgütü’nün karsinojenez kelam konusu olduğunda pastırmayı tütünle tıpkı kategoride sınıflandırdığını bilmiyor” kelamlarıyla işlenmiş etin sıhhate ziyanına vurgu yaptı.
HİNDİ FÜME
Hekim Reyzan Shali, “Eti ziyanlı yapanın sürece süreci olduğunu açıklıyorum. Dolayısı ile daha sağlıklı hale getirmek için pastırmayı hindi ile değiştirmek bir şey tabir etmiyor” dedi.
KIZARMIŞ YİYECEKLER
Ruh Sıhhati Diyetisyeni olarak tanınan diyetisyen Angela L. Lago, “Hiç kızarmış yiyecekler yemeyin demiyorum, lakin kızarmış yiyecekler kimsenin diyetinin temelini oluşturmamalı. Genel olarak, kızarmış yiyecekler yağ, tuz ve kalori bakımından daha yüksektir, bunların tümü kalp sıhhati ve obezite geliştirme riskini artırmaktadır” dedi.
PATATES CİPSİ
Illuminate Labs tıbbi danışman Andrea Paul, bu tanınan atıştırmalık yiyeceklerin sıhhate ziyanını şu sözlerle açıklıyor: Düşük besin kıymeti, kullanılan ucuz yağ ve yüksek ölçüde sodyum.
İŞLENMİŞ ŞEKER
Paul, “İşlenmiş şekerin besin pahası esasen sıfırdır ve tıbbi araştırmalarda obezite ve metabolik hastalık riskini artırdığı gösterilmiştir” kelamlarıyla şekerli ve paketlenmiş besinlerin riskini açıklıyor.
İŞLENMİŞ YAĞLAR
Uzmanlar, “işlenmiş yağları mümkün olduğunca diyetinizden çıkarmaya çalışın” sözlerinde bulunurken, beslenme uzmanı olan Arika Hoscheit bunun nedenini şöyle açıklıyor:
“Üzüm çekirdeği, soya fasulyesi, kanola, pamuk tohumu, mısır ve bitkisel yağlar üzere işlenmiş yağlar ekseriyetle insan sıhhatine ziyanlıdır. Zira sürece sırasında yağları oksitleyen çok yüksek sıcaklıklara ulaşıyorlar.”
HİDROJENE YAĞLAR
Bu yağ kategorisi, birçok paketlenmiş besin ve fast food eserinde yer alıyor. Beslenme uzmanı Paul, “Hidrojenlenmiş yağların, nüfus araştırmalarında mevt oranlarını artırdığı kesin olarak gösterilmiştir. Fıstık ezmesi üzere birçok tanınan tüketici eseri markası hidrojene yağlar içerdiğinden, tüketicilerin paketlenmiş besin eserlerinin üzerindeki içerik etiketini okumaları önemlidir” tabirlerinde bulunurken, bu yağlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
RAFİNE KARBONHİDRATLAR
Rafine karbonhidartlara beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna, hamur işleri, pizza ve daha fazlası dahildir. Lago, “Rafine tahıl eserlerinin bedenimizde iltihaplanmayı teşvik ettiği biliniyor, çoklukla şeker oranı daha yüksek ve obezite ile de ilişkili” dedi.
İŞLENMİŞ ET
Kahvaltılık sucuk, pastırma ve hindi füme üzere işlenmiş etlerin sıhhatiniz için fecî olduğu açıklansa da, bu yiyecek kategorisi bir bütün olarak sıhhatsiz. Bu nedenle, bağımsız bir kısmı hak ediyor.
Sosisli sandviçler, şarküteri etleri, paketlenmiş sucuk ve daha fazlası, diyetinizden büsbütün çıkarılmamışsa, mümkün olduğunca kaçınılması gerekilen besinler ortasında yer alıyor. Dünya Sıhhat Örgütü, işlenmiş etleri 1. küme kanserojen olarak sınıflandırdı, yani kansere neden olduğu biliniyor.
Lago, “İşlenmiş etler, taze ette bulunmayan kimyasallar içerir” diyor.
SOSİS
İşlenmemiş Kırmızı ve İşlenmiş Etler ve Koroner Arter Hastalığı Riski başlıklı [Güncel Ateroskleroz Raporlarında yayınlanan] bir araştırmaya nazaran, mevcut ispatlar işlenmiş et tüketiminin koroner arter hastalığı insidansına tesir ettiği saptanmıştır.”