Mahkemeden şaşırtan karar! Bu sefer nafaka ödeyecek taraf bayan oldu

70 yaşındaki emekli 6 çocuk annesi bayanın 50 yıldır evli olduğu eşinden ayrılıp çocuklarının yanına yerleşmesine rağmen mahkeme, kocaya önlem …

70 yaşındaki emekli 6 çocuk annesi bayanın 50 yıldır evli olduğu eşinden ayrılıp çocuklarının yanına yerleşmesine rağmen mahkeme, kocaya önlem nafakası ödenmesine karar verdi.

Diyarbakır’da 50 yıldır evli olan 70 yaşındaki 6 çocuk annesi emekli Z.A’nın, 78 yaşındaki maddi geliri olmayan kocası C.A’dan ayrılıp çocuklarının yanına yerleşmesine, mahkemeden alışılmadık bir karar çıktı. Maddi bir geliri olmadığı için mağdur olduğunu tez eden C.A., yoksulluk maaşı almak için eski eşi Z.A’ya nafaka davası açtı. 78 yaşındaki C.A mahkemeye verdiği dilekçede, eşi ile memnun olduğunu belirterek evliliklerini devam ettirmek istediğine vurgu yaptı. C.A eski eşi Z.A’nın emekli maaşıyla geçindiklerini söyleyerek kendisinin hiçbir maddi geliri olmadığı beyanıyla eşinin ona 1000 TL önlem nafakası ödemesini mahkemeden talep etti. 

300 LİRALIK ÖNLEM NAFAKASI

C.A nafaka talebi üzerine mahkemenin yaptığı araştırmalar sonucu, Z.A.’nın sistemli bir aylığa sahip olduğu, davacı C.A.’nın ise sosyo-ekonomik durumunun zayıf olduğu belirlendi. Bilirkişi raporunun akabinde kişinin, hayat kaidelerini ve ekonomik şartlarını göz önünde bulunduran mahkeme, davanın kısmen kabulüyle davacıya 300 lira önlem nafakası verilmesine hükmetti. Yerel mahkemenin verdiği kararın kaldırılması için Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi‘ne istinaf müracaatında bulunan Z.A’nın itirazı mahkeme tarafından reddedildi. 

‘ERKEKLERİN DE NAFAKA HAKKI OLABİLİR’

Hususa ait Avukat Gülben Elhakan, Uygar Kanun’da yoksulluk, önlem ve iştirak nafakası düzenlenmesinin olduğuna dikkat çekerek açıklamalarında, “Tedbir nafakası boşanma davalarında ekonomik olarak kendisini idame edemeyen tarafın karşı taraftan talep ettiği ve yargılama mühletince hükmedilen bir nafaka cinsidir. Dava boşanmayla sonuçlanırsa önlem, yoksulluk nafakasına dönüşür. Erkek olsa dahi bir taraf ayrılık nedeniyle ekonomik ve toplumsal durumu prestijiyle hayatını devam ettiremiyorsa önlem nafakası talep edebilmektedir. Uygar Kanun ise cinsiyet eşitliği üzerine kurulmuştur. Münasebetiyle erkeklerin de bayanlar kadar uygar haklarını kullanabilme noktasında eşitliği vardır” sözlerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.