Antep Kutnusu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görücüye çıktı
Gaziantep’in asırlık kumaşı kutnu, “Türkiye Dokuma Atlası Projesi” kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görücüye çıktı. Türkiye’de …
Gaziantep’in asırlık kumaşı kutnu, “Türkiye Dokuma Atlası Projesi” kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görücüye çıktı.
Türkiye’de sadece Gaziantep’te, el tezgahlarında dokunan ipekli dokuma çeşidi Antep Kutnu Kumaşı, Gaziantep Büyükşehir Belediye (GBB) Lideri Fatma Şahin’in iştirakiyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen sahne gösteriminde görücüye çıktı.
Gaziantep’in coğrafik işaret tescilli Antep Kutnu Kumaşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “Türkiye Dokuma Atlası Projesi” kapsamında birinci sahne gösterimini yaptı.
Türk dokumaları ortasında farklı dokuma cinsleriyle dikkatleri üzerine toplayan Antep Kutnu Kumaşı, iştirakçilerden tam not aldı. Anadolu’nun klasik dokumalarının aslına uygun halde tekrar üretilerek çağdaş dizaynlarla dünyaya duyurulması için “Geçmişten geleceğe” temasıyla gerçekleştirilen tanıtım defilesinde büyükelçiler ve eşleri bulundu. Programın akabinde GBB Lideri Şahin, 16 yüzyıldan bu yana el tezgahlarında yerini alan Kutnu Kumaşının tarihî süreci hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Proje kapsamında açıklama yapan GBB Lideri Şahin, Anadolu irfanını, hikmetini, faziletini, Anadolu’nun güçlü duruşunu dokuyarak dünyaya anlatacaklarını lisana getirerek, “İnsanlık tarihi dokuma tarihidir ve Anadolu bunun en kıymetli coğrafyasıdır. Anadolu’daki bu büyük hazineyi, geleceğe taşımak için dokunmamız ve markalaştırmamız lazımdı. Anadolu irfanıyla Anadolu’ya dokunduğumuz vakit harika eserler ortaya çıkacaktır.” diye konuştu.
“TÜRKİYE DOKUMA ATLASI PROJESİ”
Olgunlaşma Enstitülerinin yenilenme çalışmalarının bir eseri olarak hazırlanan “Türkiye Dokuma Atlası Projesi”, Ulusal Eğitim Bakanlığı Hayat Uzunluğu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul Sabancı Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yürütülüyor. İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) takviyeleriyle yürütülen projeye Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığı da katkı veriyor.