Teknoloji’de İş Planı Nasıl Yapılmalıdır ?

İyi bir iş planı yazmak iki ana nedenden dolayı önemlidir: iş teklifinizin nesnel olarak anlamlı olup olmadığını analiz etmenizi gerektirir; ve onsuz, finansman elde etmek mümkün değildir. Bir iş planı sadece iş fikrinizin öyküsünü anlatmakla kalmaz, aynı zamanda nasıl yazdığınızı temel alan bir iş adamı olarak ne kadar düşünceli olduğunuzu anlatan yazılmamış hikayeyi anlatır. Bu belgeye ciddi çabalar ve özen gösterilmelidir. Planın içine koyduğunuz şey, bundan ne çıkaracağınızdır. Bunu söyledikten sonra, çoğu yatırımcının kısa bir süre için iş planlarına baktığını ve yalnızca ilgilerini çeken bölümleri dikkatlice okuduğunu bilin. Kısa ve doğrudan bir iş planını tutmak, hikayenizin en önemli bölümlerinin iletilmesini sağlar. Bir yatırımcının aranan bilgi çekirdeğini bulmak için çok fazla gereksiz metin araması gerekiyorsa, yatırımcılar bir başkasının daha özlü iş planına zaman harcamayı tercih ederler. İş planınıza dahil etmeyi tercih ettiğiniz şeylerin dikkatli bir şekilde ölçün. Belirli bir konu hikayeniz için kritikse, onu saklayın. Sorun sadece marjinal bir değer katıyorsa, atlayın. Bu disiplin gerektirir, çünkü uzun, ayrım gözetmeyen bir kapsayıcıdan daha kısa, keskin bir iş planı yazmak çok daha zordur.
Teknoloji’de İş Planı Nasıl Yapılmalıdır ?
Planınız yirmi beş sayfayı aşıyorsa, muhtemelen çok uzun. İyi bir iş planı, her biri tek başına okunabilen, ancak iş teklifinizin ne olduğu hakkında kapsamlı bir hikaye anlatan birkaç ayrı bölümden oluşmalıdır. Parçaların her biri basit bir dilde yazılmalı ve kısırlık primi ile yazılmalıdır. Tercihen, plan aşağıdaki gibi biçimlendirilmelidir. Yönetici Özeti Bir yönetici özeti, iş planınızın tüm önemli noktalarını net bir şekilde özetlemelidir. İdeal olarak, bir sayfa uzunluğunda ve asla üçten fazla olmamalı. En iyi yönetim özetleri, aşağıdakileri belirleyen “metin kutuları” na sahiptir: temel iş kavramı; gerekli sermaye; nakit gelirlerin kullanımı; bugüne kadar ortaya çıkan nakit; yıllık gelirlerdeki pazarın büyüklüğü; üst yönetimin alan deneyimi; giriş engelleri; önemli stratejik ilişkiler; üç yıl için gelir / kar projeksiyonları; ve çıkış stratejisi. Yatırımcıların tipik olarak, yatırım kriterleri ile ilgili kilit gerçekleri araştıran yönetici özetlerini gözden kaçırdıklarını unutmayın. Bir dakikadan az bir süre içinde aradıkları bilgileri almazlarsa, iş planınız “asla” altında kalma şansına sahip olur. Şirket Tanımı Bir yatırımcı bu bölümü okuyorsa, bunun sebebi zaten biraz gelişmiştir. Yönetici özetine dayalı faiz. Şirketinizin vizyonunun ne olduğuna ve hedeflerine nasıl ulaşacağına dair daha geniş resmi doldurmak için bu bölümü kullanın. Görevinizin iyi tanımlanmış ve gerçekçi olduğundan emin olun. Belirlenen herhangi bir ara adım olmaksızın “sektörümüzde baskın oyuncu olmak istiyoruz” gibi ifadeler insanları kapatacaktır. Şirketinizin ne yaptığını veya yapmayı planladığınızdan emin olun. Bir ürün geliştirirse veya bir servis sağlarsa, onu tanımlayın.
Ürünü veya hizmeti daha sonra açıklamaya daha fazla fırsat tanıyacağınızı unutmayın. Bu bölümde, bir yatırımcıyı tatmin edici bir teklife sahip olduğunuz ve çevresinde sağlam bir iş modeline sahip olduğunuza dair yeterli bilgiyi sağlamanız gerekir. Bu bölüm, neyin, niçin ve nasıl “10,000 foot fly-over” perspektifinden soruları cevaplamalıdır. Piyasa Boyutu Sadece küçük ekonomik nişleri kaldırabilecek iş modelleri, teknoloji harika olsa bile çoğu yatırımcıya hitap etmeyecektir. Yatırımcılar bir sebepten dolayı risk alırlar – büyük getiri elde etmek. Pazar alanınız yeterince büyük olmalıdır, böylece sadece küçük bir parça elde etseniz bile, hala çok büyük gelirler üretme potansiyeline sahip olursunuz ve büyük kârlar (“büyük” ve “büyük”) burada en az yüz milyonlarca demektir, tercihen milyonlarca dolar). İş modeliniz diğer pazarlardan da yararlanmak için kolayca ölçeklenebilir olmalıdır. Pazarınızı tanımlarken gerçekçi olun. “ABC Consultants, pazar alanının 2005 yılına kadar 4 trilyon dolara yaklaşacağını öngörüyor” gibi ifadeler sizi hiçbir yere götürmeyecek. Alanınızı daha dar bir şekilde tanımladığınızdan emin olun, böylece yatırımcılar sektörünüzü incelediğinizi ve gerçek hedef pazarınızı pragmatik olarak tanımladığınızı bilirler. Pazar alanınızı açıklarken, istismar için hangi fırsatın kullanılabildiğini ve iş modelinizin bunu nasıl yapacağını açıklığa kavuşturun.
Teknoloji ve İş Tanımı
Yeni bir teknoloji geliştirdiyseniz, okunabilir terimlerle neler olduğunu açıklayın. Yatırımcıların tüm teknoloji sektörleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olamayacaklarını ve şirketinizin belirli alanında iyi bir şekilde bilgilendirilemeyeceğini unutmayın. Pek çok girişimci, tüm avantajlarını tanımlamak için teknolojilerini çok heyecanlandırarak hatalarını yaratmaktadır. Diğerleri, teknolojilerinin dünyayı nasıl ve niçin olduğuna dair güvenilir bir açıklama yapmadan değiştirecekleri geniş kapsamlı açıklamalar yapıyorlar. Denge anahtardır. Grafikler genellikle yararlıdır. Teknolojinizi anlatırken, açıklamanızı tanımladığınız pazar fırsatı ve kurumsal vizyonunuz ile birleştirdiğinizden emin olun. Bir yatırımcıya, teknoloji sadece bir ticari amacı varsa ve bir piyasa ihtiyacını doldurursa ilginçtir. Unutmayın, bir teknoloji dergisinde bir yayın değil, bir iş planı yazıyorsunuz. Rekabet Eğer gerçek bir iş fırsatı ile çekici bir pazar alanı seçtiyseniz, o zaman genellikle sınırlı bir rekabetiniz olmalıdır. Ne de olsa, tam olarak ne yapmayı planladığınızı takip eden birçok şirket varsa, piyasa fırsatı nerede? Rakiplerinizi belirledikten sonra, neden farklı ve daha iyi olduğunuzu belirtin. Daha da önemlisi, rakiplerinizi öğle yemeğinizi yemekten koruyacak engellerin neler olduğunu tanımlayın. Bunu analiz ettikçe, rakiplerinizin sadece şu anda pazar yerinizde bulunan şirketler olmadıklarını, aynı zamanda bir fırsatın nerede olduğunu göstermedikçe mekânınıza atlayabilecek dev şirketler olduğunu unutmayın. Behemoth şirketleri genellikle pazara geç girer, fakat hızlıca hakim olurlar, çünkü erken girenleri hızlandırmak için kaynakları ve bağlantıları vardır.
Piyasa ve Rekabet
Piyasaya ilk kez girmek önemli bir rekabet avantajı olabilir, ancak sadece büyük bir pazar payını yutmadan önce, büyük şirketlerin ve diğerlerinin bu kadar büyük bir sorumluğa sahip olmama derecesine sahip olursunuz. Bir endüstri deviyle bağ kurmak elbette aynı nedenden dolayı büyük bir rekabet avantajı da olabilir; Patentler ve diğer fikri mülkiyet koruması da size önemli bir avantaj sağlayabilir, ancak yalnızca onları destekleyen gerçek bir madde varsa. Birçok girişimci, yatırımcıların çoğunun iktidarsız kaldığı “iş yapma yöntemleri” patentlerine güvenmektedir. “Patent beklemede” statüsü benzer şekilde kırılgan koruyucu olarak görülmektedir. Fikri mülkiyet koruması, rekabet avantajınızın önemli bir parçasıysa, fikri mülkiyet haklarınızın zorlayıcı, savunmasız ve “etrafında çalışmak” için çok zorlandığından emin olun. Fikri mülkiyetin değeri konusunda yatırım bankacısına danışmak genellikle daha öğreticidir. Bir avukatla. Satış / Gelir oluşumu Bu bölüm, finansallarla birlikte, genellikle iş planının herhangi bir kısmının önüne bakar. Geçmişte pek çok gelir elde etmeyi ummadan teknoloji şirketleri tarafından yakılan yatırımcılar, çok daha az kar, özellikle potansiyel yatırım fırsatlarının nasıl para kazanacağı konusunda ihtimamlılar.
Yenilikler ve Yeni Teknolojiler
Eski moda, sağduyu yaklaşımının işe yaradığı yer burası. İnandırıcı şartlarda şirketinizin kasalarını nasıl şişireceğini açıklayın. Doğrudan satış ve kanal satış stratejileri, fiyatlandırma, iş hacmi, reklamcılık, halkla ilişkiler ve üst gelirlerinize katkıda bulunacak diğer tüm konular hakkında bilgi ekleyin. Bu ayrıntıları pazar fırsatı ve rekabetinizle ilişkilendirin. Unutmayın, gelir oluşturma planınız yatırımcılarınızın yürütmenizi beklediği bir şeydir, bu yüzden onu gerçek yolunuzda saklayın. Finansman Bu, iş planının en önemli bölümüdür. Gelirinizin giderlerinizle nasıl dengelendiğini ve nihayetinde kârlı, kendi kendini idame ettiren bir şirket nasıl üreteceğinizi açıklarsınız. Eğer önceki cümlenin son cümlesi kısa vadeli hedeflerinizin bir parçası değilse, şimdi okumayı bırakın – yeni bir fikir ortaya çıkarın ve sonra tekrar birinci paragraftan başlayın.