Prematüre doğan bebeklerde hangi sıhhat sorunları ortaya çıkar?
Bebekler olağan vakitlerinden evvel doğduklarında prematüre olarak dünyaya gelirler. 37 hafta ve öncesinde dünyaya gelen bebekler prematüre …
Bebekler olağan vakitlerinden evvel doğduklarında prematüre olarak dünyaya gelirler. 37 hafta ve öncesinde dünyaya gelen bebekler prematüre doğduğu için kimi sıhhat sorunları yaşayabilir. Pekala prematüre doğan bebeklerde hangi sıhhat sorunları ortaya çıkar? Prematüre doğan bebeklere yapılan birinci uygulama nedir? Prematüre bebeklere anne sütü verilebilir mi?
Olağan bir doğum süreci 38 ila 42 hafta ortasındayken 37. hafta ve öncesinde doğan bebekler prematüre olarak dünyaya gelmektedir. Olağan vakitten evvel doğan bebekteki gelişim tam sağlanamadığından birtakım sıhhat sorunları ortaya çıkar. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğin kuvözde kalması uygun görülür. Bebek ne kadar erken doğarsa yaşanılacak sıhhat sorunu de ona nazaran şekillenir. Pekala bu sıhhat sorunları nelerdir? Prematüre bebeklere anne sütü verilebilir mi? Sizin için derledik, yazdık…
Ebeveynler için epey kaygı verici olan prematüre doğumlar, olağan doğumdan birkaç ay evvel olmasıdır. Birtakım prematüre doğan bebekler, vaktinde doğan bebeklerle tıpkı, olağan doğum üzere gelişme gösterebilir. Olağan doğuma 8 hafta kala erken doğan bebekler başka bebeklerle tıpkı hayat ve gelişime sahiptir. Lakin daha erken doğan bebekler bu kadar şanslı olmayabilir. Kuvözde kalma müddeti boyunca, ansızın bir kaç sıhhat sorunuyla karşı karşıya kalınabilir.
PREMATÜRE BEBEKLERDE OLABİLECEK SIHHAT SORUNLARI
- Teneffüs sorunları
- Kalp sıkıntıları
- Beyin kanaması
- Beden ısısı denetiminde problemler
- Sindirim sistemi meseleleri
- Kansızlık ve sarılık
- Kan şekeri düşüklüğü
- Bağışıklık sisteminde zayıflık ve enfeksiyonlara yatkınlık
Başta teneffüs problemi olmak üzere, hayati ehemmiyete sahip olan başka organlarında da külfetler çıkabilir. Bunlara bir de bağırsak bağlanması sorununu ekleyebiliriz. Prematüre bebeklerde binde bir de olsa görülen bağırsak bağlanması sorunu, uzmanın uygun görmesi dahilinde cerrahi süreç gerektirebilir.
ANNEDEN GELEN BİRİNCİ SÜT ÇOK DEĞERLİ
Üstte saydığımız bu sıhhat sorunları ne yazık ki bebekte hayati risk oluşturabilir. Bu durumda ebeveynlerimiz güçlü kalmalı ve sabretmeli. Bebeğin gelişiminden kaynaklı birtakım refleksleri oturmadığı için nefes alma sorunu yaşadığı üzere emme ve yutma sorunu de yaşar. Bu durumda anne bebeğini emziremediği için uzmanlar yardımıyla bebeğe, anneden gelen birinci süt (kolostrum) verilir. Bilhassa prematüre bebekler için kolostrum desteği çok değerlidir.