Lohusa devrindeki anneye nasıl davranılması gerekir?
Her anne adayının heyecanla beklediği hamilelik periyodu ve çocuğunu kucağına alacağı gündür. Ruhsal problemlerin yaşandığı hamilelik periyodunda …
Her anne adayının heyecanla beklediği hamilelik periyodu ve çocuğunu kucağına alacağı gündür. Ruhsal problemlerin yaşandığı hamilelik periyodunda bayan, tıpkı problemleri lohusalık periyodunda de yaşayabilir. Pekala lohusa devrindeki anneye nasıl davranılması gerekir? Gelin birlikte inceleyelim:
Postpartum ya da puerperiyum periyodu olarak da bilinen lohusalık, doğumdan sonraki devirdir. Bayanın bedeninin gebelikten evvelki haline dönme sürecidir. Bu çoklukla 40 günlük bir süreçtir. Anne bedeninde gebelikten oluşan değişimler, lohusalık periyodunda eski haline gelmeye başlarken; 1-2 hafta boyunca rahmin, hamilelikten evvelki boyuttan büyük olması olağandır. Bir müddet sonra gebelikten evvelki halini almaya başlar. Bedende bu değişimler yaşanırken bayanlarda ruhsal olarak duygusal bir çöküntü meydana gelebilir. Bu kuvvetli süreçte taze anneleri anlamak hayli değerlidir.
Lohusa anne; bu adaptasyon sürecinde yenidoğan bebeği ile birlikte birçok sorumluluk, uykusuzluk, yorgunluk, hormonal his durum değişimleri üzere birebir anda birden fazla durumla gayret eder. İşte bu durumda imdadınıza yetişecek birbirinden tesirli teklifleri sizlerle buluşturuyoruz…
DOĞUMA YAKIN ANNE VE BEBEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Çocuk dünyaya gelmeden evvel hem annenin hem de çocuğun konforu için birtakım ön hazırlıklar yapılmalıdır. Bayanın gerilime girmemesi için yakınlarının ona vereceği ilgi ve dayanak, yaşayabileceği ruhsal problemleri minimuma indirecektir. Bunun yanında çocuk odasının eksiksiz hazırlanması, çocuk kıyafetlerinin fazladan ve mümkünse bir vücut büyük alınması önerilir. Bunun sebebi; çocukların düşünemediğimiz kadar süratli büyümeleridir. Bu temel ve değerli olan gereksinimlerin giderilmesi, dünyaya gelen çocuğun gereksinimlerini çarçabuk karşıladığı üzere anneye de lohusalık periyodu için yardımcı olacaklar.
LOHUSALIK DEVRİNDE KONUTA KONUK KABUL ETMEYİN!
Konuta konuk kabul etmek, Türk gelenek ve göreneklerine karşıt olsa da yeni doğum yapmış bir bayanı ziyaret pek önerilmez. Hem bebeğin sıhhatinde hem de annenin psikolojinde olumsuz tesir oluşturabilir. Yeni doğan bebeğin bağışıklığı yetişkinlere nazaran zayıftır. Dışarıdan rastgele bir temasta hastalık kapabilir. Anne ise lohusa devrinde olduğu için tıpkı hamilelik periyodundaki üzere hassas durumda olabilir.
Lohusalık devrinde yapılmaması gerekenler:
- Sütün yetmeyeceğini düşünmek
- Anneliği reddetmek
- Uykusuz kalmak
- Çabucak kilo vermek için ağır idman yapmak
- Sıkan giysiler giymek